- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Čudo u jordanskoj pustinji: Sveta Petka, svetlost i beskraj | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2022
Pratite nas
U današnjoj emisiji Orbita kulture govorimo o nastanku filma o najomiljenijoj pravoslavnoj svetiteljki Svetoj Petki, kao i o TV seriji „U klinču“ koja osvaja publiku.
Kakvu je ulogu za snimanje filma „Sveta Petka – Krst u pustinji“ odigrala jordanska pustinja, sa svojim pogledima u beskraj, neverovatnim zalascima i čudesnom svetlošću, da li je snimanje, uprkos povremeno teškim uslovima, proteklo „lepo i lako“ zbog uverenja da je cela filmska ekipa u milosti same svetiteljke, za „Orbitu kulture“ otkrivaju glavni glumci u ovom ostvarenju Milena Predić i Branislav Tomašević.
Kako je kratki roman „Pod mesečevim lukom“, prvenac Slavice Garonje, objavljen četvrt veka posle prvog izdanja, zaokružio tri decenije dugu karijeru ove naučne radnice, univerzitetskog profesora i književnice, kakvim je sredstvima ova lirska povest o nasilju i ljubavi, o sudbini žene u surovim vremenima istorije uspela da obnovi onaj vid pripovedanja koji je vezan za tle i narod – pitamo autorku romana Slavicu Garonju.
Šta je bilo najizazovnije u radu na tv seriji „U klinču“ koja od trenutka pojavljivanja budi veliku pažnju publike, postajući novi domaći tv hit – objašnjava reditelj hit filmova „Mali Budo“ i „Jesen samuraja“, koji rediteljski potpisuje i seriju „U klinču“ Danilo Bećković.
Da li je očekivao da će njegov debitantski dugometražni film „Usekovanje“ za dva meseca od kada je premijerno prikazan osojiti šest priznanja, od kojih su dva poslednja stigla sa nedavno održanog filmskog festivala u Moskvi, šta je u priči o disfunkcionalnoj porodici okupljenoj oko slavske trpeze bilo prijemčivo moskovskoj publici – za Sputnjik objašnjava nagrađeni reditelj Siniša Cvetić.
Šta se sve našlo na izložbi „1300 kaplara – Ratnici i đaci: Kad su dečaci postali ratnici“, otvorenoj u Pedagoškom muzeju u Beogradu, saznajemo od autora izložbe, istoričara i kustosa Filipa Trajkovića.
Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Orbita kulture, 10.9.2022.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala