- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva slavi 875. rođendan: Putin otvorio panoramski točak – najveći u Evropi

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaPanoramski točak "Sunce Moskve"
Panoramski točak Sunce Moskve - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je građanima i gostima Moskve 875. rođendan ruske prestonice. Ruski lider je stigao u park „Zarjadje“ gde učestvuje u prazničnim događajima povodom obeležavanja Dana grada.
„Srećan praznik, srećan Dan Moskve, srećan 875. rođendan naše prestonice. Ponosimo se Moskvom, volimo ovaj grad sa njegovom veličanstvenom istorijom i savremenim, dinamičnim, užurbanim ritmom života, sa lepotom prijatnih parkova, prolaza i ulica i sa bogatstvom poslovnih i kulturnih događaja“, rekao je Putin prilikom obraćanja u parku „Zarjadje“.
Kako je dodao, Moskva je u sebi objedinila vekovnu mudrost i energiju mladosti, svoju slavnu istoriju i najnaprednija rešenja nove ere visokih tehnologija.

Otvoren panoramski točak – najveći u Evropi

Putin je u režimu video-konferencije iz moskovskog parka „Zarjadje“ otvorio panoramski točak „Sunce Moskve“ u izložbenom kompleksu VDNH.
To je najveći panoramski točak u Evropi i jedan od najviših u svetu. Do danas je najveći panoramski točak u Evropi bilo „Londonsko oko“ (eng. London Eye) u centru Londona visine 135 metara. Međutim, sa visinom od 140 metara „Sunce Moskve“ sada se našlo na prvom mestu.
„Sunce Moskve“ ima 30 zatvorenih kabina, od kojih svaka ima kapacitet do 15 mesta. U kabinama postoji video-nadzor, dugme za vezu sa operaterom i klima. Pet kabina ima providan pod.
Predviđa se da će novu atrakciju u Moskvi godišnje posetiti preko 2,5 miliona ljudi.
Ovog vikenda, 10. i 11. septembra, Moskva proslavlja 875. rođendan. Tim povodom stanovnike i goste ruske prestonice očekuju brojni kulturni i zabavni događaji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala