- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik u Jasenovcu: Stradanje Srba od ustaškog režima ne sme biti zaboravljeno, ni oprošteno

Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Jasenovcu da stradanje srpskog naroda od hrvatskog ustaškog režima u Drugom svetskom ratu nikada ne može da bude zaboravljeno, ni oprošteno.
„Srbi moraju da znaju da su u periodu od 1941. do 1945. godine, do aprila, svakim danom hiljade i hiljade Srba ubijene od hrvatskog ustaškog režima i da nikada ne smemo prestati obeležavati i sećati se tog stradanja“, izjavio je Dodik, koji je danas u manastiru Svetog Jovana Krstitelja prisustvovao liturgiji povodom centralne proslave praznika Svetih novomučenika jasenovačkih koju je služio patrijarh srpski Porfirije.
Dodik je ukazao da je Jasenovac mesto večite tuge za Srbima pobijenim samo zato što su pripadali srpskom narodu i pravoslavnoj veri.
On je naveo da su to učinile ustaše po principu „jednu trećinu pobiti, jednu pokrstiti, jednu oterati“ i da je upravo Jasenovac bio manifestacija toga „jednu trećinu pobiti“.
Dodik je podsetio da su ustaše ubile 500.000 Srba za četiri godine postojanja logora Jasenovac.
Crkva je proglasila Dan Svetih novomučenika jasenovačkih i obeležava se od prošle godine, podsetio je Dodik i naveo da je obnovljena i škola u Jasenovcu gde će biti smešteni dokumenti o stradanju Srba, preneo je Tanjug.
Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu, a od 1941. do 1945. godine tu je ubijeno stotine hiljada civila, najviše Srba, Jevreja i Roma.
Sveti arhijerejski Sabor SPC odredio je 13. septembar kao datum proslave Novomučenika jasenovačkih.
Patrijarh Porfirije u Jasenovcu - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2022
SRBIJA
Patrijarh Porfirije služio liturgiju u manastiru u Jasenovcu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala