- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Čarls III proglašen za kralja: Velika Britanija dobila novog monarha

© AP Photo / Victoria Jones / Victoria Jones/Pool Photo via APČarls III proglašen za kralja
Čarls III proglašen za kralja - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2022
Pratite nas
Čarls Treći i formalno je proglašen novim britanskim kraljem na današnjoj ceremoniji pred Pristupnim savetom u palati Sent Džejms u Londonu.
Kralj Velike Britanije Čarls Treći poručio je, nakon što je zvanično proglašen monarhom na ceremoniji pred Pristupnim savetom u Londonu, da je njegova majka Elizabeta bila primer dugotrajne ljubavi i nesebične službe.
"Ceo svet saoseća sa mnom u nepovratnom gubitku koji smo svi pretrpeli. Vladavina moje majke je bila najdugovečnija, posvećena i usmerena. Iako u ovim trenucima tugujemo, istovremeno smo joj zahvalni za njen predan život. Duboko sam svestan ovog nasleđa, teških obaveza i zadataka koji su sada preneti na mene", poručio je Čarls, preneo je "Bi-Bi-Si".
Čarls Treći zvanično je danas proglašen novim britanskim kraljem pred Pristupnim savetom u palati Sent Džejms u Londonu, posle čega je položio zakletvu bezbednosti Crkvi Škotske, u skladu sa zakonom iz 1707 kojim se Škotska priključila Engleskoj i Velsu da bi formirali Veliku Britaniju.
Pre proglašenja kralja, zvanično je saopšteno da je kraljica Elizabeta Druga preminula.
Proglašenju novog britanskog monarha prisustvovali su njegov sin princ Vilijam i kraljica supruga Kamila, a događaj je prvi put u istoriji prikazan u televizijskom prenosu.
Kraljica Elizabeta Druga preminula je 8. septembra u 97. godini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala