- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski artiljerci u Hersonskoj oblasti - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruska vojska prebacuje ka Harkovu sisteme "Solncepek"

Pratite nas
U toku je 198. dan specijalne vojne operacije u Ukrajini. Kijevski režim je u pokušaju kontraofanzive poslao u smrt nekoliko hiljada vojnika, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja. Ukrajinske snage ponovo su pokušale da izvrše desant u pravcu Kamenke u Zaporoškoj oblasti, napad je uspešno odbijen.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:45 09.09.2022
Ukrajinske snage gađale su područje bolnice u Donjecku.
21:17 09.09.2022
Predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov izjavio je da su se na brodovima, kojima su ukrajinske snage pokušale desant, nalazili strani plaćenici.
Podsetimo, prethodne noći ukrajinske snage su pokušale da se sa 15 brodova iskrcaju u Zaporoškoj oblasti kod mesta Kamenka, ali napad odbijen.
19:40 09.09.2022
Štab teritorijalne odbrane DNR saopštio je da je tokom dana usled ukrajinskog granatiranja u republici život izgubilo sedam ljudi, a 27 ranjeno.
18:02 09.09.2022
Ruska vojska prebacuje ka Harkovu teško naoružanje - sisteme "Solncepek", javljaju reporteri Sputnjika.
U toj oblasti su u toku intenzivne borbe sa ukrajinskim snagama koje su 7. septembra započele kontraofanzivu.
17:20 09.09.2022
Ministri ekonomije i finansija država-članica EU postigli su dogovor o mogućnosti izdvajanja pet milijardi evra makrofinansijske pomoći Ukrajini od ranije obećanih devet milijardi, rekao je na konferenciji za novinare potpredsednik EK Valdis Dombrovskis.
16:39 09.09.2022
Ukrajinske snage gađale su trolejbusku stanicu u centru Donjecka, dve osobe su poginule, a pet je ranjeno.
15:53 09.09.2022
14:43 09.09.2022
Ruska vojna operacija u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska vojska zaustavila napad Ukrajine u pravcu Nikolajev-Krivi Rog: Likvidirano preko 270 vojnika
13:47 09.09.2022
Predlog da se uvede ograničenje cena ruskog gasa nije dobio široku podršku ministara energetike zemalja Evropske unije, prenose mediji.
13:19 09.09.2022
Ukrajinska vojska je povukla sve svoje rezervne snage u Harkovsku oblast, ali trpi ogromne gubitke koji se broje u hiljadama, rekao je šef administracije oblasti Vitalij Gančev.
Kako je dodao, ukrajinska vojska ciljano izvodi napade na civilno stanovništvo u Harkovskoj oblasti, koristeći američke višecevne raketne bacače „Himars“. Na područje Velikog Burluka ispaljeno je pet-šest granata.
Gančev je istakao da je zadatak ukrajinskih vojnika kod Harkova da pokažu svojim zapadnim partnerima da zauzimaju mesta koristeći njihovo naoružanje.
„Najvažnije je da svuda stignu da snime, da prikažu kako u nekom naselju podižu ukrajinsku zastavu, a šta se potom dešava sa vojnicima niko ne govori. Tamo su veliki gubici“, saopštio je Gačev za televiziju „Rusija 24“.
12:55 09.09.2022
12:40 09.09.2022
Ruska vojska potiskuje ukrajinske snage iz predgrađa Balakleje
Ruska vojska nastoji da istisne ukrajinske snage iz predgrađa Balakleje u Harkovskoj oblasti, saopštio je šef administracije tog regiona Vitalij Gančev.
„U Balakleji je složena humanitarna situacija, vode se žestoke borbe. Mi Balakleju suštinski ne kontrolišemo“, rekao je Gančev za televizijski kanal „Rusija 24“.
12:34 09.09.2022
Kupjansk pod kontrolom savezničkih strana
Situacija u Kupjanskom rejonu, u Harkovskoj oblasti, i dalje je složena, ali savezničke snage drže grad pod kontrolom, on je prilično bezbedan, saopštile su lokalne vlasti.
Vojska pokušava da evakuiše što veći broj civila na teritoriju Luganske Narodne Republike i Rusije. Prema navodima vlasti, nijedna ukrajinska diverziono-teroristička grupa nije uspela da prodre u Kupjanski rejon.
Šef vojno-civilne administracije Kupjanskog rejona Maksim Gubin rekao je za televizijski kanal „Rusija 24“ da Oružane snage Ukrajine granatiraju civilnu infrastrukturu i stambene oblasti projektilima iz višecevnih raketnih bacača HIMARS.
12:21 09.09.2022
Američki državni sekretar Entoni Blinken doputovao je u Brisel, radi sastanka s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Tema sastanka biće dalja podrška NATO-a Ukrajini i dugoročni planovi Alijanse u vezi s „obuzdavanjem ruske agresije“, saopštio je portparol Stejt departmenta SAD Ned Prajs na Tviteru.
11:44 09.09.2022
U planu je da se predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, ponovo sastanu u Samarkandu, gde se 15. i 16. septembra održava samit Šangajske organizacije za saradnju. Tema razgovora dvojice lidera biće sporazum o žitu, koji uključuje i izvoz ruskih prehrambenih proizvoda, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
On je dodao da se drugi deo sporazuma, koji su 22. jula u Istanbulu potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija, a koji se tiče izvoza ruskih proizvoda na svetsko tržište, de fakto ne ispunjava, te da će toj temi biti posvećena posebna pažnja.
11:36 09.09.2022
Savezničke snage se utvrđuju u Soledaru
Lider Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je da se savezničke snage Luganske i Donjecke Narodne Republike i Rusije utvrđuju u Soledaru u DNR i da se pripremaju da preuzmu potpunu kontrolu nad gradom.
Dopisnik Sputnjika preneo je kadrove ofanzive u blizini Soledara i Severska. Artiljerci Luganske Narodne Republike pokrivaju napredovanje savezničkih snaga.
11:23 09.09.2022
Bilateralni susret predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog u okviru samita G20 koji se u novembru održava na Baliju za sada se ne priprema i takvih planova nema, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Andrej Rudenko.
„Ako bi se Ukrajina na drugačiji način odnosila prema nacrtu dokumenta koji je ukrajinskoj delegaciji bio predat 15. aprila, a koji je sadržao elemente mogućeg sporazuma, onda bi, možda, takav susret imao smisao. Sada, međutim, toga prosto nema, tako da ne planiramo susret“, rekao je Rudenko novinarima.
10:59 09.09.2022
Rusija razmatra mogućnost uvođenja viza za državljane Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije. Kako je precizirano, odluka u vezi s tim pitanjem još nije doneta.
Ukrajina je 1. jula uvela vizni režim za državljane Rusije. Tada je ukrajinski diplomatski resor saopštio da posedovanje dokumenta kojim se odobrava ulazak ne garantuje ulazak u zemlju, jer konačnu odluku donose graničari.
10:58 09.09.2022
U Novoj Kahovki, u Hersonskoj oblasti, danas oko 11.30 (po moskovskom vremenu) je odjeknulo šest eksplozija, delovao je sistem protivvazdušne odbrane, saopštila je pres-služba gradske administracije.
10:38 09.09.2022
Produžavanje sporazuma o žitu koji su krajem jula u Istanbulu potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i Ujedinjenih nacija zavisiće od toga kako će se nadalje ispunjavati njegove odredbe, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Andrej Rudenko.
„Sada su u toku pregovori. Bukvalno ovih dana u Ženevi je nastavljen razgovor s predstavnicima Ujedinjenih nacija o tome kako da se u punom obimu realizuju dve ključne komponente ovog sporazuma, jer je predsednik Rusije Vladimir Putin bio apsolutno u pravu kada je rekao da je iz ukrajinskih luka isplovio već priličan broj brodova, dok drugi deo sporazuma, odnosno izvoz ruskog žita i đubriva i dalje nailazi na teškoće. Zbog toga je potrebno menjati situaciju, a menjaćemo je uzimajući u obzir to da se u novembru bliži rok za završetak tog projekta“, rekao je Rudenko novinarima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala