Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Poziv srpskom Tužilaštvu da pokrene krivični postupak za zločin u „Medačkom džepu“

CC0 / Pixabay / Čekić u sudnici
Čekić u sudnici - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
Pratite nas
Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije da pokrene krivični postupak za zločin nad 88 srpskih civila i ratnih zarobljenika ubijenih tokom akcije „Medački džep“ 1993. godine.
Danas se, naime, navršava 29 godina od kada su hrvatske vojne i policijske snage u okviru te akcije izvršile agresiju na tri srpska podvelebitska sela na području Like (Divoselo, Čitluk i Počitelj), koja su bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija, a Linta je ukazao da mnogi učesnici tog zločina do danas nisu procesuirani.
„Srpski narod ne sme nikada zaboraviti i ne sme nikad prestati govoriti o srpskim žrtvama koje su na jeziv način ubijene u tri srpska podvelebitska sela“, poručio je Linta.
On je napomenuo da je jedini osuđeni za ovaj svirepi ratni zločin general Mirko Norac koga je hrvatski sud pravosnažno osudio na uvredljivih šest godina, što, kako je ocenio, predstavlja ruganje srpskim žrtvama i njihovim porodicama.
Dodao je da je ratni zločinac Mirko Norac proglašen za počasnog građanina Splitsko-dalmatinske županije i još desetak hrvatskih gradova i opština što je, kako je naveo, jedan u nizu primera da se Hrvatska nije suočila sa svojom zločinačkom prošlošću.
Linta je u saopštenju naveo da su pripadnici hrvatske vojske i policije izvršili monstruozne zločine nad Srbima u ta tri sela i dodao da su zarobljene Srbe ubijali krampovima, macolama, gađali noževima, klali ih i masakrirali na razne druge načine.
Podsetio je da je ukupno ubijeno 88 srpskih vojnika i civila, a da su pomenuta srpska sela sistematski opljačkana i sravnjena sa zemljom, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala