- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Odbrambena strategija“: Rusija reagovala na dekret Severne Koreje o nuklearnom oružju

© Kin CheungPjongjang
Pjongjang - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
Pratite nas
Dekret Severne Koreje, prema kome zemlja zadržava pravo da odgovori nuklearnim napadom na neizbežnu spoljnu pretnju, predstavlja odbrambenu strategiju, rekao je zamenik šefa međunarodnog komiteta Saveta federacije Rusije Vladimir Džabarov.

„Mislim da se radi o odbrambenoj strategiji, pošto stalno ili Amerikanci ili Japanci pokušavaju da ograniče bilo kakve akcije Severne Koreje u pravcu nuklearnih istraživanja i prete uništenjem“, ocenjuje Džabarov.

Po njegovim rečima, u Severnoj Koreji osećaju tu pretnju, a novi dekret je za Pjongjang „jedina garancija bezbedne egzistencije“.
„Stoga oni imaju pravo na to, oni nikome ne prete, samo žele da zaštite svoju teritoriju“, rekao je Džabarov.
Takođe je dodao da odluka Severne Koreje ne predstavlja pretnju za Rusiju, koja smatra Severnu Koreju prijateljskom zemljom.
„Odnos nuklearnih snaga u svetu neće se mnogo promeniti, jer mi znamo da postoje sile koje imaju nuklearno oružje, samo to ne ističu“, ocenio je ruski senator.
Senator je podsetio na situaciju kada je bivši američki predsednik Donald Tramp poslao nosač aviona ka obalama Severne Koreje, „ali se na vreme zaustavio, jer je lider Severne Koreje rekao da će biti upotrebljeno nuklearno oružje“.
Odreagovao je i direktor odeljenja za Aziju pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Georgij Zinovjev, koji je rekao da Rusija pažljivo prati svaku vojnu aktivnost na Korejskom poluostrvu.
„Polazimo od toga da Pjongjang de fakto nastavlja da se pridržava moratorijuma na nuklearna ispitivanja koji je jednostrano proglašen još 2018. godine“, rekao je Zinovjev, istakavši da su, sa druge strane, protivnici Pjongjanga krenuli putem eskalacije.
Kako je rekao, Moskva poslednjih meseci primećuje „uzdržanost Severne Koreje u raketnoj sferi“.
Zinovjev je takođe istakao da je u kontekstu nedavnih koraka SAD i njihovih saveznika u regionu, uključujući intenziviranje vojnih vežbi, teško ubediti Severnu Koreju da se njena bezbednost može osigurati političkim, a ne vojno-tehničkim sredstvima.
On je podsetio da Vašington preduzima korake usmerene na formiranje trilateralnog bloka na osnovu svojih vojno-političkih saveza sa Japanom i Južnom Korejom. Kako je dodao, SAD takođe govore o namerama da rasporede strateške snage i sredstva na Korejskom poluostrvu, a nastavile su velike terenske manevre sa Seulom.
Ruski diplomata je pozvao Vašington i Seul da na delu potvrde spremnost za dijalog sa Severnom Korejom kako bi se rešila pitanja koja brinu Pjongjang.
Ranije je južnokorejska agencija „Jonhap“ saopštila da je Severna Koreja zakonski potvrdila da je nuklearna država, te da lider zemlje Kim Džong Un jedini ima pravo da donosi bilo kakve odluke u vezi nuklearnog oružja.
Parada u Severnoj Koreji - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
VOJSKA I NAORUŽANJE
Severna Koreja: Zakonom potvrđena politika nuklearnog naoružavanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala