- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

IAEA: Neophodan momentalan prekid granatiranja nuklearke zbog kritične situacije u snabdevanju strujom

© Sputnik / RIA NovostiZaporoška nuklearka u Energodaru
Zaporoška nuklearka u Energodaru - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
Pratite nas
Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA Rafael Grosi pozvao je na momentalni prekid vatre na području Zaporoške nuklearke zbog kritične situacije u snabdevanju nuklearke električnom energijom. Ruska strana je saopštila da Moskva podržava predlog IAEA.
„Apelujem da se obustavi granatiranje na celom području. Jedino to će osigurati bezbednost i zaštitu zaposlenih i omogućiti da se na duže vreme ponovo uspostavi snabdevanje električnom energijom Energodara i nuklearke“, izjavio je Grosi.
On je ranije saopštio da operater Zaporoške elektrane namerava da obustavi rad poslednjeg aktivnog reaktora zbog ozbiljnih problema sa spoljnim snabdevanjem nuklearke.

„Danas sam saznao od zaposlenih u nuklearki o ozbiljnoj situaciji koja se dogodila prethodne noći. Energetska infrastruktura koja napaja Energodar gde žive operateri nuklearke i njihove porodice, bila je uništena zbog granatiranja. Operater više nije siguran u ponovno uspostavljanje spoljnog snabdevanja električnom energijom, razmatra mogućnost obustave jedinog preostalog aktivnog reaktora“, navodi se u Grosijevoj izjavi, objavljenoj na sajtu agencije.

Prema njegovim rečima, uzevši u obzir da se učestalo granatiranje nuklearke nastavlja, „malo je verovatno“ da će eksterno snabdevanje strujom biti obnovljeno. U slučaju isključivanja jedinog aktivnog rekatora, nuklearka će u potpunosti zavisiti od „dizel-generatora za slučaj havarije“.
Grosi je ponovio da dramatični događaji oko nuklearke svedoče o apsolutnoj neophodnosti momentalnog formiranja bezbednosne zone oko elektrane.
Ranije je taj predlog bio izložen u izveštaju IAEA o rezultatima posete misije tom području. Prema Grosijevim rečima, to je jedini način da se izbegne „nuklearna havarija“.

Rusija podržava poziv IAEA

Nakon Grosijevog saopštenja, oglasio se i Mihail Uljanov, stalni predstavnik Rusije u međunarodnim organizacijama u Beču.
Uljanov je objavio na Tviteru da Rusija podržava apel IAEA o momentalom prekidu granatiranja Energodara i Zaporoške nuklearne elektrane.
Podsetimo, nuklearka je od marta pod kontrolom ruskih snaga, iako funkcionisanje objekta obezbeđuje ukrajinski operater. Misija IAEA je nedavno posetila nuklearku i nakon toga objavila izveštaj.
Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izrazio je žaljenje što u izveštaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nije navedeno odakle dolaze napadi na Zaporošku nuklearku. On je dodao da je u slučaju incidenta odgovornost na Kijevu i njegovim zapadnim pokroviteljima.
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruski diplomata: IAEA zna ko granatira Zaporošku nuklearku, ali ne može da to kaže naglas
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Zaharova: Kijev vrši psihološki pritisak na zaposlene u Zaporoškoj nuklearki
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala