Košarkaška lopta - Sputnik Srbija, 1920
Evrobasket 2022
Evropsko prvenstvo u košarci 2022. godine igra se u četiri države i pet gradova, a reprezentacija Srbije je jedan od vodećih kandidata za visok plasman. Sva dešavanja sa smotre najboljih košarkaških selekcija Starog kontinenta pratite uz Sputnjik sport.

Miljenovićeva asistencija: Kako se Srbija brani?

© SputnikNenad Miljenović
Nenad Miljenović - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
Pratite nas
U toku Evropskog prvenstva u košarci mnoge oči biće uprte u Nikolu Jokića i Vasilija Micića, a kolumnista Sputnjika sporta upravo je njihov nekadašnji saigrač iz Mege i bivši košarkaš Partizana – Nenad Miljenović.
Srbija kao što se i očekivalo ima skor 4-0 do sada na Evrobasketu. Ono što više raduje od samih pobeda jeste i način kako se došlo do njih. Često čujemo ovih dana kako Srbija sjajno izgleda, ali zbog čega je zapravo tako? Na čemu se bazira naša igra? Probaću detaljnije da uđem u suštinu onoga što radi naša reprezentacija na oba kraja terena. Danas ćemo analizirati odbranu, a sutra će tema biti napad.
Odbrana ekipe zapravo počinje od njenog napada. Ukoliko posed završite izgubljenom loptom ili lošom selekcijom šuta, ekipi to znatno otežava odbranu od kontranapada. Protivnik ima „živu“ loptu i može da vas napadne odmah, dok su napadači iznenađeni greškom i moraju da se što pre vrate u odbranu i da zaustave igrača sa loptom.
Doba primer za prethodno rečeno je utakmica protiv Grčke u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvokoja nas je kaznila u četiri vezana kontranapada posle naših grešaka i to je veoma teško odbraniti.
Srbija u tom delu radi sjajan posao u dosadašnjem toku Evropskog prvenstva. Ekipa uzima veliki broj kvalitetnih šuteva iz dobrih rešenja u napadu i broj izgubljenih lopti je sveden na minimum.
Ono što je najvažnije defanzivno pitanje bilo za Srbiju pre prvenstva je kako će braniti pik en rol sa Nikolom Jokićem.
Često ulazimo u „side odbranu“. To znači da ne dozvoljavamo igraču sa loptom da bira na koju stranu će da iskoristi blok, već ga ostavljamo na jednoj strani i usmeravamo ga na Jokića. Primetno je da je Jokić dosta visoko u toj odbrani i ne dozvoljava šut protivničkom beku, a onda je zadatak cele odbrane da sačuva njemu leđa, odnosno da zaustavi rol kretnju igrača kojeg čuva Jokić.
© RTS SkrinšotDetalj sa utakmica
Detalj sa utakmica - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
Detalj sa utakmica
Fizionomija naše ekipe sa visokim i dugačkim krilima (Kalinić i Lučić) nam dozvoljava da u tim situacijama više pomažemo na pik en rolu jer smo svojom veličinom i anticipacijom sposobni da sami „zatvorimo“ i sprečimo dosta stvari koje protivnik pokušavama.
Još jedan primer iz mečeva pre Evrobasketa može da nam oslika defanzivne zamisli Orlova.
Turska je probala da nas napadne iz tih situacija pik en popom (to su situacije kada se visoki igrač posle bloka otvara u širinu za šut za tri poena, a ne ide ispod koša) i tako oteža posao Jokiću. Međutim...
Selektor Pešić je tu napravio ključan taktički potez. Jokić nije izlazio na taj šut visokog protivničkog igrača, već smo „rotirali“ sa sledećeg igrača i tako zatvorili to oružje Turske. Za takvu vrste odbrane je potrebna visina igrača, raspon ruku i neprekidna koncentracija na zadatke, kao i velika energija koju je naša reprezentacija prikazala.
© RTS SkrinšotDetalj sa utakmica
Detalj sa utakmica - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
Detalj sa utakmica
U toku utakmiceumemo dapromenimo vrstu odbrane i pređemo u „svič“ (preuzimanje). Ono što mi se posebno sviđa je da naša agresivnost ostaje i u toj vrsti odbrane. Obratite pažnju kako Lučić iskače agresivno na piku sa pozicije četiri i zatim ostaje na tom beku, ali je ključan taj njegov prvi agresivan defanzivan korak da oni ne mogu lagano i komforno to da napadnu.
Jokić u toj odbrani pre svega svojim igračkom inteligencijomi sada već priličnimiskustvom, tačno zna koliko treba da se odmakne od beka da ga ovaj ne pobedio lako u igri jedan na jedan, a opet da bude dovoljno blizu da isparira na šutu.
Moram da napomenem i odličan pritisak Ognjena Jaramaza na protivničke plejmejkere dok je na terenu. Često detalj koji ne vidimo, Ognjen nam daje fizičku komponentu koja je neophodna.
Ipak treba biti realan i reći da je naša grupa najslabija na turniru. Možda će se neke stvari videti kao problematične protiv jačih ekipa i na te stvari će se reagovati „u hodu“.
Od svih taktičkih detalja, ipak je najvažnija jedna stvar. Pristup. Naši igrači pokazuju izvanredan odnos prema odbrani i obavezama na toj strani terena.
Bez obzira na sve klupske i individualne nagrade koje su osvojili u proteklom periodu, vidno je da su svi došli sa željom da se podrede ekipi i njenom uspehu.
Sve što možemo da tražimo od igrača smo i dobili, maksimalan pristup i posvećenost. Nama navijačima ostaje da samo da igrače podržimo kraja, nevezano za krajnji ishod.
Aleksandar Đorđević - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
Evrobasket 2022
Kao Đorđević... Ali – zamalo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala