- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Britanija u žalosti, svet se oprašta od kraljice Elizabete Druge /foto/

© AP Photo / Alberto PezzaliBritanska zastava na pola koplja na zgradi Vestminsterske palate
Britanska zastava na pola koplja na zgradi Vestminsterske palate - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
Pratite nas
Dan nakon smrti kraljice Elizabete Druge (96), Velika Britanija je u žalosti, zastave širom zemlje su spuštene na pola koplja, građani se opraštaju od voljene kraljice, a njen sin, novi britanski kralj Čarls Treći (73) obratiće se naciji danas prvi put u tom svojstvu.
Kralj Čarls je sada postao lider ne samo u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije, već i u 14 drugih država Komonvelta, uključujući Australiju i Kanadu. Postao je šef britanskih oružanih snaga, a biće i na čelu drugih službi.
Svetski lideri takođe se opraštaju od monarha koji je 70 godina bio na britanskom tronu, a mnoge znamenitosti širom sveta, poput Ajfelovog tornja, u kraljičinu čast, noćas su bile u mraku.

Oproštaj od kraljice Elizabete Druge

Hiljade Britanaca okupilo se noćas pred Bakingemskom palatom u centru Londona, ostavljajući cveće i poruke na ogradi zvanične rezidencije, a građani su se okupili i ispred Vindzora.
© AP Photo / Frank AugsteinVelika Britanija se oprašta od kraljice Elizabete
Velika Britanija se oprašta od kraljice Elizabete - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
Velika Britanija se oprašta od kraljice Elizabete
Crkve u Engleskoj danas će zvoniti u kako bi obeležile smrt kraljice.
Slično je bilo i ispred kraljičinog doma u zamku u Vindzoru. Portreti Elizabete Druge postavljeni su na bilbordima u centralnom delu Londona i gradskoj finansijskoj četvrti, kao i preko Atlantika na Tajms skveru u Njujorku.
Ispred britanskog generalnog konzulata u Njujorku položeno je cveće.
U Vašingtonu je američka zastava spuštena na pola koplja, a počast preminuloj britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj odali su i građani Berlina, gde je položeno cveće ispred britanske ambasade, dok je u Veneciji britanska nacionalna himna „Bože čuvaj kraljicu“, svirana ispred Festivalskih zgrada.
Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je saučešće Britaniji povodom smrti kraljice Elizabete Druge, koja je preminula u 96. godini. U poruci Čarlsu Trećem, novom britanskom kralju, Putin je rekao da kraljica sa pravom uživa ljubav i poštovanje svojih podanika, kao i autoritet na svetskoj sceni.
„Želim vam hrabrost i snagu pred ovim teškim, nenadoknadivim gubitkom. Mogu li da vas zamolim da prenesete iskreno saučešće i podršku članovima kraljevske porodice i celom narodu Velike Britanije“, istakao je predsednik Rusije.
Papa Franja je saopštio da je duboko ožalošćen zbog smrti kraljice Elizabete Druge i uputio izraze saučešća njenoj porodici i nasledniku, kralju Čarlsu.
„Pridružujem se svima koji žale zbog njenog odlaska i molim se za večni mir pokojne kraljice. Priključujem se i svima koji odaju počast njenom životu ispunjenom neumornim služenjem dobrobiti nacije i Komonvelta“, napisao je papa u telegramu upućenom kralju Čarlsu, prenosi Rojters.
© Yui MokVelika Britanija se oprašta od kraljice Elizabete
Velika Britanija se oprašta od kraljice Elizabete - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
Velika Britanija se oprašta od kraljice Elizabete
Saučešće su uputili španski kralj Felipe, holandski kralj Vilem-Aleksander, Bela kuća, premijer Kanade Džastin Trudo, predsednik Francuske Emanuel Makron...
Predsednik SAD Džozef Bajden i prva dama Džil Bajden naveli su u saopštenju da je u svetu stalnih promena, britanska kraljica Elizabeta Druga bila stalno prisutna i izvor utehe i ponosa za generacije Britanaca, uključujući mnoge koji nikada nisu imali saznanje o svojoj zemlji bez nje.
Bivši predsednik SAD Donald Tramp nazvao je pokojnu kraljicu Elizabetu velikom ženom, koja nikada nije grešila.
„Ko bi mogao biti veći od nje? I ona je to radila tako dugo, tako dobro i nikada nije pogrešila“, rekao je Tramp.
„Sa velikom tugom sam saznala za smrt njenog veličanstva kraljice Elizabete Druge. Ona je bila šef države sa najdužim stažom na svetu i jedna od najuglednijih ličnosti širom sveta. Izražavam saučešće kraljevskoj porodici i Britancima“, poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.
Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je da je kraljica Elizabeta Druga bila uzor i inspiracija milionima, takođe i u Nemačkoj.
© Yui MokVelika Britanija se oprašta od kraljice Elizabete
Velika Britanija se oprašta od kraljice Elizabete - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
Velika Britanija se oprašta od kraljice Elizabete
„Njena posvećenost nemačko-britanskom pomirenju nakon užasa Drugog svetskog rata ostaće nezaboravljena. Nedostajaće nam, kao i njen divni smisao za humor“, naveo je Šolc.
Kanadski premijer kazao je da je vest o smrti kraljice donela veliku tugu.
Ona je bila stalno prisutna u našim životima i ostaće zauvek važan deo istorije naše zemlje, naveo je Trudo.
„Njeno veličanstvo je više od 70 godina oličavalo kontinuitet i jedinstvo britanske nacije. Sećam je se kao prijatelja Francuske, ljubazne i srdačne kraljice koja je ostavila trajan trag i utisak na svoju zemlju i vek u kojem je živela“, naveo je Makron.
Saučešće je uputio i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.
„Naše su misli s kraljevskom porodicom i svima onima koji žale za kraljicom Elizabetom Drugom u Ujedinjenom Kraljevstvu i širom sveta. Jednom prozvana Elizabeta Postojana, svojom službom i predanošću uvek nam je pokazivala važnost trajnih vrednosti u modernom svetu“, kazao je Šarl Mišel.
Bivši britanski premijer Toni Bler izjavio je da je Britanija izgubila ne samo monarha, već i matrijarha nacije.
„Izgubili smo ne samo našeg monarha, već i matrijarha naše nacije, figuru koja je više od bilo koje druge okupila našu zemlju, držala nas u kontaktu s našom boljom prirodom, personifikovala sve ono zbog čega smo ponosni što smo Britanci“, rekao je Bler.
Bivši britanski premijer Boris Džonson izjavio je da je zemlja osetila dubok i lični osećaj gubitka zbog smrti britanske kraljice Elizabete Druge.
„Izgledala je tako vanvremena i tako divna da se bojim da smo poverovali, poput dece, da će ona zauvek trajati“, naveo je Džonson, preneo je Rojters.
© AP Photo / Alberto PezzaliVelika Britanija se oprašta od kraljice Elizabete
Velika Britanija se oprašta od kraljice Elizabete - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
Velika Britanija se oprašta od kraljice Elizabete
Kao najdugovečniji i šef države koji je najduže vladao Velikom Britanijom, kraljica Elizabeta Druga bila je cenjena zbog svoje milosti, dostojanstva i posvećenosti širom sveta, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.
Ona je bila ohrabrujuće prisustvo tokom decenija velikih promena, uključujući dekolonizaciju Afrike i Azije i evolucije Komonvelta, naveo je Gutereš, preneo je Tanjug.

Telegram saučešća predsednika Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća povodom smrti engleske kraljice Elizabete Druge.
„Njeno veličanstvo je svojom nesebičnom javnom službom obeležilo modernu istoriju Ujedinjenog kraljevstva i sveta, dajući primer kako treba nositi vladarski autoritet i obavljati dužnosti i u najtežim vremenima. Kraljica Elizabeta Druge se sa svakim izazovom suočavala mudro, nenametljivo, ali odlučno, prevashodno vodeći računa o dobrobiti nacije, čime je stekla ogromnu naklonost kako svojih podanika, tako i brojnih poštovalaca širom sveta. Bila je oslonac svojoj porodici i celoj naciji, koja joj je bila privržena kroz generacije“, napisao je predsednik Srbije.
Kako je naveo Vučić u poruci, predani odnos prema dužnostima i brizi za naciju i državu, kao i posvećenost očuvanju najviših moralnih vrednosti i načela, postao je sinonim za period vladavine kraljice Elizabete Druge, koja je tokom decenija neumorno i dosledno radila na tome da Ujedinjeno Kraljevstvo bude zemlja blagostanja za sve.
„Bez obzira na brojne izazove i teškoće koje su obeležile decenije njene suverene vladavine, kraljica Elizabeta Druga je, ispod spoljašnje krhkosti, pokazivala snagu dostojnu najvećih vladara u istoriji. Još jednom izražavam duboko saučešće porodici Njenog veličanstva, kao i građanima i Vladi Ujedinjenog Kraljevstva, uveren da će nastaviti da je pamte poštujući njenu vladarsku mudrost i patriotizam“, navodi se u telegramu saučešća predsednika Vučića.
Funta - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
SVET
Britanija menja himnu i novac posle smrti kraljice
Britanski princ Čarls - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
SVET
Čarls Treći je novi britanski kralj
Britanska kraljica Elizabeta II  - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
SVET
Kako će biti zapamćeno doba Elizabete Druge
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala