- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Teror vukova kod Knina: Dvostruko su veći nego pre, imaju grivu, napadaju ljude i stoku

CC0 / Unsplash/Chris Ensminger / Vuk
Vuk - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
Pratite nas
Pravi teror vukova vlada u okolini Knina – meštani svedoče da su dvostruko veći nego pre tridesetak godina, da imaju grivu i da to nisu vukovi koji su ranije živeli na Dinari. Zveri napadaju stoku, ljude, pa i decu, kažu meštani.
Kod Kistanja traje prava bitka na život i smrt. Vukovi, osim pasa, napadaju i čoveka. Meštanima Biovičina sela, Kistanja, pričaju kako vukovi napadaju stoku svakodnevno.
Stanovnici ovog kraja u blizini Knina ogorčeni su na državu jer je naknada za štetu koju počini zaštićena životinja premala i stiže kasno, dok je kazna u slučaju da neko ustreli ili postavi zamku ovoj zaštićenoj životinji i do 6.000 evra.
„Meni vukovi stalno napadaju stoku već duže vreme, a i do godinu dana prođe dok nam ne stigne naknada za štetu koju počine vukovi na ovcama i kozama. I ta naknada je od samo nekoliko stotina kuna pa do manje od hiljadu kuna (130 evra)“, žali se Goran iz sela u kistanjskoj opštini.
Meštani Kistanja tvrde da današnji vukovi koji su se spustili s Dinare nisu isti kao pre tridesetak godina.
„Nekad su bili visoki kao psi, danas su dvostruko veći i imaju grivu. To su uvezeni vukovi, možda iz Kanade i Sibira. Ne, to nije vukopas, mešanac divljih pasa i vukova. Ovi su uvezeni. Užasno ih je i videti, a kamoli kad krenu na vas i kad vas napadnu“, pričaju pastiri u selima kod Knina.
Saša Štrbac iz opštine Kistanje kaže kako su ga napala dva vuka.
„Od jednog sam se odbranio, a drugi je vuk ubio mog psa. To nije jedini put da smo imali susret s vukovima. Napali su i dete“, ispričao je Štrbac.
Saša Štrbac dodaje da su mu vukovi pojeli više koza i jagnjadi i napali ga. Spasao ga je pas, malo štene azijskog ovčara...
„Sredinom juna, oko devet sati, na tridesetak metara od moje kuće i 15-ak metara od glavnog puta, vukovi su me napali. Pre napada tu je prošlo možda i 300 ljudi. Vraćao sam stoku s ispaše i dva vuka su krenula prema meni, a tri oko stada. Od jednog vuka sam se spasio kosijerom, a drugog je sprečilo moje troipomesečno štene koje je vuk uhvatio u letu i ubio ga na licu mesta. Da ga nije bilo, oborio bi vuk mene“, ispričao je Štrbac.
Od države nije tražio odštetu jer mu nekoliko stotina kuna nije ništa u odnosu na mleko i sve što u vrednosti od oko šest hiljada kuna dobije od jedne koze, ali je ogorčen. Uz to je Saša uplašen i to s pravom nakon brojnih napada. Navodi redom napade vukova na tom području poslednjih nedelja.
„Prekjuče su napali vukovi 81-godišnjeg pastira. Uvek ih je pet u čoporu. Napao je vuk i na Svilaji čoveka i dete kod Sinja i drugde. Vuk se čoveka ne boji jer je 20 godina zaštićen i ne smemo mu ništa“, kaže Štrbac kojem su nedavno vukovi krenuli i na suprugu dok je s bila s kozama, a odbranili su je šarplaninci.
U Grulovicima, Bezbradicama, Nuniću i u još nekim od kistanjskih i kninskih sela, vukovi su poslednjih nedelja zaklali više ovaca i koza.
„Vukovi će iz dana u dan praviti sve veću štetu, a napadaju i čoveka. Pastiru u Nuniću istrgao je štap iz ruke. Vuku ovde nije mesto i treba ga usmeriti prema Dinari, gde mu je i stanište, te prema susednom delu Bosne i Hercegovine, a ne da ovde napada pet metara od kuće. Starici od sedamdesetak godina napao je stoku na guvnu“, rekao je Štrbac, prenosi Večernji list.
Čopor vukova - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2022
SRBIJA
Vukovi seju strah u srpskom selu: „Iskočio je ispred mene na deset metara“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala