- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Putin: Nikada ne možemo prihvatiti uništavanje onoga što je sećanje na junaštvo predaka /foto/

© Sputnik / Mihail Metcelь / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
Pratite nas
Sa bolom u srcu vidimo kako u nekim sovjetskim zemljama uklanjaju spomenike sovjetskim vojnicima, koji su dali svoje živote za slobodu njihovih naroda, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin i dodao da je za Rusiju tako nešto neprihvatljivo.
Putin se putem video poruke obratio učesnicima ceremonije otvaranja obnovljenog memorijalnog kompleksa „Saur-Mogila“.
„Sa bolom u srcu vidimo kako u nekim sovjetskim zemljama uklanjaju spomenike sovjetskim vojnicima, koji su dali svoje živote za slobodu njihovih naroda, kako se rugaju istoriji, cinično izdaju sopstvene očeve, dede, pradede. Za Rusiju je sve to nezamislivo. Mi smo telo tela naših predaka. I obnavljanje memorijala zaštitnicima Donbasa, herojstvo naših vojnika, oficira i ustanika je upozorenje svima onima koji su se odrekli svojih predaka i zaboravili lekcije iz istorije“, navodi se u saopštenju.
On je naglasio da Rusi pamte svoje rođake, one na frontu i njihove saborce, nesalomive branioce pozadine otadžbine, i u njihovu čast Rusija čuva i obnavlja memorijalne komplekse i nikada ne može da shvati ni prihvati da se uništi i poruši ono što predstavlja sećanje na junaštvo predaka, njihovu hrabrost, stradanja i žrtve.

„Ovde se porodično obeležavao Dan pobede, obavezno se dolazilo 8. septembra na godišnjicu oslobođenja Donbasa od nacista. Ali, 2014. godine spokojan i miran život u oblasti je okončan. 'Saur-Mogila' postala je mesto borbi, a spomen-obeležje je praktično bilo uništeno“, navodi se u saopštenju.

Putin je istakao da su ustanici Donbasa samopožrtvovano branili rodnu zemlju i „nakon žestokih borbi odbranili vrh, ponovivši podvig predaka“.

Ruski lider je skrenuo pažnju da su se u čast savremene generacije heroja na obnovljenom spomen-obeležju pojavili novi bareljefi. On je naglasio da raduje to što je taj veličanstveni kompleks obnovljen maksimalno pažljivo. Prema rečima ruskog lidera, prvobitni izgled spomen-obeležja je očuvan: na legendarnom vrhu ponovo stoji obelisk, a pored, kao i ranije, stoji figura sovjetskog vojnika-pobednika.

Putin je zahvalio svima koji su učestvovali u restauraciji kompleksa, istakavši da se ta ideja rodila još pre nekoliko godina.
Polaganje venaca na Spomen-obeležje oslobodiocima Beograda i Spomenik crvenoarmejcu - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2020
Šojgu zahteva: Kazniti sve koji ruše spomenike sovjetskim vojnicima u inostranstvu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala