- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Preminula britanska kraljica Elizabeta

© AFP 2023 / JUSTIN TALLISBritanska kraljica Elizabeta Druga
Britanska kraljica Elizabeta Druga - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
Pratite nas
Britanska kraljica Elizabeta Druga preminula je u 96. godini u dvorcu Balmoral u Škotskoj, gde se nalazila od jula na odmoru, saopštila je Bakingemska palata.
Kraljičino zdravlje pogoršalo se u poslednjih nekoliko dana, a njen sin princ Čarls i unuk princ Vilijam i drugi članovi kraljevske porodice bili su uz nju u poslednjim trenucima.
Nakon vesti da je preminula britanska kraljica, zastava na Bakingemskoj palati je spuštena na pola koplja.
Kraljica Elizabeta Druga rođena je 21. aprila 1926. godine.
Prestolonaslednica je postala 1936. godine, kada je njen otac Džordž Šesti postao britanski kralj.
Na presto je došla 1952. godine posle smrti njenog oca kralja Džordža Šestog, a krunisana je godinu dana kasnije, 2. juna 1953. godine u Vestminsterskoj katedrali u prisustvu sedam hiljada gostiju. Ceremonija krunisanja bila je prvi masovni događaj koji je direktno prenošen na televiziji
Kao britanska kraljica, nalazila se na čelu Anglikanske crkve, a bila je i na čelu Komonvelta (koji objedinjava sve bivše britanske kolonije).
Nedavno je proslavila platinasti jubilej vlasti, 70 godina na britanskom tronu.
U braku sa princom Filipom imala je četvoro dece, prestolonaslednika Džordža (1948), princezu Anu (1950), princa Endrjua (1960) o princa Edvarda (1964).
Tokom vladavine, kraljica je posetila 130 zemalja sveta, a u Beogradu je boravila 1972. godine.
Do poslednjeg dana bila je veoma aktivna i učestvovala u raznim zvaničnim događajima. U januaru 2006. godine predala je deo svojih ovlašćenja princu Čarlsu, a krajem 2016. godine i nadležnost nad 25 dužnosti drugim članovima kraljevske porodice.
Tokom ove godine, retko se pojavljivala u javnosti, a 3. jula 2022. predala je prestolonasledniku Čarlsu deo ovlašćenja šefa države.

Čarls: Duboko tugujemo

Čarls, sin preminule britanske kraljice i novi kralj oglasio se saopštenjem.
"Smrt moje voljene majke, Njenog Veličanstva Kraljice, trenutak je najveće tuge za mene i sve članove moje porodice. Duboko tugujemo zbog smrti drage i mnogo voljene majke. Znam da će se njen gubitak duboko osetiti u celoj zemlji, kraljevstvima i Komonveltu, kao i kod bezbroj ljudi širom sveta. Tokom ovog perioda žalosti i promena, moja porodica i ja ćemo naći ćemo utehu u saznanju o poštovanju i dubokoj naklonosti koje je kraljica uživala", stoji u objavi.

Liz Tras: Šok za naciju i svet

Britanska premijerka Liz Tras izjavila je da je smrt kraljice Elizabete Druge šok za naciju i svet.
Ona je dodala da „smo svi skrhani“ vestima o kraljičinoj smrti.
Trasova je opisala kraljicu kao „stenu na kojoj je izgrađena moderna Britanija“, dodavši da je „Britanija velika zemlja kakva je danas zbog nje“.
Britanska premijerka objavila je i da britanska kruna danas prelazi na kralja Čarlsa Trećeg.
Ona je svoje obraćanje zaključila rečima: „Bože, čuvaj kralja“.
"Smrt Njenog Veličanstva, kraljice Elizabete, duboko je tužan trenutak za Ujedinjeno Kraljevstvo, Komonvelt i svet. Njen život je bio život izuzetne posvećenosti i služenja. U ime naroda Škotske, izražavam najdublje saučešće kralju i kraljevskoj porodici“, navodi se u telegramu škotske premijerke Nikole Sterdžon.
Kao naš monarh koji je najduže vladao, ona je čvrsto podržavala vrednosti i tradicije Britanske monarhije. U ime naroda Velsa, izražavam naše najdublje saučešće porodici Njenog Veličanstva u ovom tužnom trenutku“, navodi se u telegramu saučešća premijera Velsa Marka Dejkforda.
Irski premijer Mihal Martin takođe je izrazio saučešće povodom smrti britanske kraljice Elizabete Druge i nazvao njenu smrt „krajem ere. On je opisao kraljičinu vladavinu kao istorijsku i koja je imala ogromne posledice i fokus poštovanja i divljenja širom sveta.

Reakcije i saučešća iz celog sveta

Nakon vesti o smrti kraljice Elizabete Druge pristižu reagovanja iz celog Komonvelta i sveta.
Boris Džonson koji je donedavno bio na dužnosti premijera izjavio je da je danas najtužniji dan za zemlju.
Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je da je sa „tugom u srcu“ primio vest o smrti kraljice Elizabete Druge.
Prema njegovim rečima, kraljica je bila deo svakodnevnog života Kanađana i to što im je služila ostaće zauvek važan deo istorije zemlje.
Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da Elizabeta nije bila samo kraljica već neko ko je odredio jednu epohu.
On je izrazio nadu da će se prijateljski odnosi SAD i Velike Britanije nastaviti i sa dolaskom novog kralja na tron.
Američki predsednik je naložio da se ispred Bele kuće i vladinih zgrada zastave spuste na pola koplja.
Vest o kraljičinoj smrti potresla je i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, koji je porodici i narodu Britanije je izrazio saučešće.
Ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izrazio je saučešće narodu Britanije povodom smrti Elizabete Druge.
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je Elizabeta Druga bila jedna od najpoštovanijih ličnosti u svetu.
Bivši američki predsednik Donald Tramp ocenio je da će Elizabeta Druga zauvek ostati u sećanju zbog odanost svojoj zemlji i nepokolebljive predanosti britanskom narodu.
Predsednik Izraela Isak Hercog izrazio je saučešće povodom smrti kraljice i ocenio da njena smrt znali i kraj jedne epohe.
I premijer Izraela Jair Lapid je istakao da je Elizabeta Druga bila jedinstveni lider, simbol predanosti i ljubavi prema domovini.

Vučić uputio telegram saučešća povodom smrti britanske kraljice

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća povodom smrti Njenog Veličanstva kraljice Elizabete Druge.
„U ime građana Republike Srbije i u svoje ime, upućujem iskreno i duboko saučešće povodom smrti kraljice Elizabete Druge.
Njeno Veličanstvo je svojom nesebičnom javnom službom obeležilo modernu istoriju Ujedinjenog Kraljevstva i sveta, dajući primer kako treba nositi vladarski autoritet i obavljati dužnosti i u najtežim vremenima. Kraljica Elizabeta Druga se sa svakim izazovom suočavala mudro, nenametljivo, ali odlučno, prevashodno vodeći računa o dobrobiti nacije, čime je stekla ogromnu naklonost kako svojih podanika, tako i brojnih poštovalaca širom sveta. Bila je oslonac svojoj porodici i celoj naciji, koja joj je bila privržena kroz generacije", navodi se u telegramu, a saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima predsednika Republike.
"Njen predani odnos prema dužnostima i brizi za naciju i državu, kao i posvećenost očuvanju najviših moralnih vrednosti i načela, postao je sinonim za period vladavine kraljice Elizabete Druge, koja je tokom decenija neumorno i dosledno radila na tome da Ujedinjeno Kraljevstvo bude zemlja blagostanja za sve. Bez obzira na brojne izazove i teškoće koje su obeležile decenije njene suverene vladavine, kraljica Elizabeta Druge je, ispod spoljašnje krhkosti, pokazivala snagu dostojnu najvećih vladara u istoriji", naveo je predsednik.
Izrazio je još jednom duboko saučešće porodici Njenog Veličanstva, kao i građanima i Vladi Ujedinjenog Kraljevstva, "uveren da će nastaviti da je pamte poštujući njenu vladarsku mudrost i patriotizam".

Princ Aleksandar Karađorđević: Uvek ću se sećati njenog izvanrednog duha, mudrosti i odvažnosti

Princ Aleksandar Karađorđević uputio je saučešće povodom smrti britanske kraljice Elizabete Druge navodeći da će ona duboko nedostajati njenom narodu i svim ljudima na svetu koji su imali zadovoljstvo da poznaju, kako je naveo, "ovu neverovatnu ženu, koja je bila i ostaće uzor i inspiracija".
"Njena posvećenost služenju svojoj zemlji i narodu je pravi primer uloge monarha u današnjem svetu", rekao je Karađorđević, saopšteno je iz Belog dvora.
On je dodao da zajedno sa porodicom deli tugu sa svojim rođacima, kraljem Čarlsom i ostalim članovima kraljevske porodice, a da mu smrt kraljice posebno teško pada, jer mu je bila kuma i da će se uvek sećati njenog izvanrednog duha, mudrosti i odvažnosti.
Kraljica Elizabeta Druga - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
SVET
Odlazak Elizabete Druge – šta je obeležilo 70 godina dugu vladavinu /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala