- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Parlament Letonije proglasio autokefalnost Letonske pravoslavne crkve

© Sputnik / Igorь Zarembo / Uđi u bazu fotografijaSabor rođenja Hristovog u Rigi
Sabor rođenja Hristovog u Rigi - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
Pratite nas
Letonski parlament je po hitnom postupku usvojio izmene zakona koje je uneo predsednik zemlje Egils Levits, prema kojima se Letonska pravoslavna crkva proglašava autokefalnom, saopštila je pres služba parlamenta.
„Sejm (parlament) je hitno usvojio amandmane na zakon o Letonskoj pravoslavnoj crkvi, kojima se uspostavlja puna nezavisnost Letonske pravoslavne crkve sa svim njenim eparhijama, parohijama i institucijama od vlasti bilo koje crkve van Letonije (autokefalna crkva)“, navodi se u saopštenju.
Letonski predsednik podneo je u ponedeljak parlamentu amandmane o odvajanju Letonske pravoslavne crkve od Moskovske patrijaršije.
Prema rečima predsednika, „odricanje od bilo kakve veze sa moskovskim patrijarhom je važno pitanje za naše pravoslavne vernike, celo letonsko društvo i nacionalnu bezbednost“.
U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije saopštili su da uvođenje nacrta amandmana na zakon o Letonskoj pravoslavnoj crkvi neće proći bez posledica. Kako je izjavio specijalni ambasador Ministarstva Genadij Askaljdovič, Rusija kategorički odbija takvu politiku i neće proći bez posledica.
Manastir RPC - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
SVET
Ruska crkva na udaru u Letoniji: Zapad „čisti“ sve tragove ruskog, pomoć stiže i od NATO filijale
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala