Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Otvorena manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICOtvorena manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“
Otvorena manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
Pratite nas
U Narodnom pozorištu u Beogradu večeras je svečano otvorena 10. manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“, u okviru koje će u narednih šest dana u 10 gradova u Srbiji biti predstavljeni kultura, umetnost, privreda, nauka Srpske, kao i potencijali za investicije i saradnju Republike Srpske i Srbije.
Manifestaciju, koju je blagoslovio patrijarh Porfirije, otvorenom je proglasio predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, a na otvaranju su se obratili i predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić, kao i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mladen Cicović.
Svečanost je započela intoniranjem himni Srbije i Republike Srpske, a prisustvovali su joj i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, ministar prosvete, nauke i tehnologije Branko Ružić.

Srbija najveći spoljnotrgovinski partner

Višković je pozdravljajući okupljene istakao da je ta manifestacija još jedan način na koji se potvrđuje srpsko jedinstvo, a da još od 2013. godine ima za cilj jačanje veza između srpskog naroda sa obe strane Drine, pre svega onih koji se odnose na povezivanje našeg naroda, bilo da je reč o ekonomiji, nauci ili kulturi.
Prema njegovim rečima, Srpskoj je Srbija najznačajniji partner, ali prvenstveno prijatelj i saveznik.
"Srbija je naš najveći spoljnotrgovinski partner, ali i investitor sa ukupnim ulaganjima od čak dve milijarde i 140 miliona konvertibilnih maraka", istakao je predsednik parlamenta Srpske.
Dodaje da često kažu da u politici i međudržavnim odnosima nema prijateljstava, nego samo interesa.
"Republika Srpska i Srbija dokazuju upravo suprotno – iskreno jedinstvo, prijateljstvo i partnerstvo koje traje i koje će trajati sve dok je srpskog naroda", naglasio jeon, preneo je Tanjug.
Navodeći da institucionalni temelj saradnje predstavlja Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama, Višković naglašava da u suštini nije potreban nikakav papir da bi Srbija i Srpska bili jedno.
"U našim srcima i dušama, mi jesmo jedno nacionalno biće i to nijedna granica, ni jedna prepreka ne može da nadvlada. Iako razdvojen u dve države, ovaj narod živi i funkcioniše kao jedna celina. Uvek je najjače ono što osećate u srcu, a naše kuca za Srbiju, kao što ono u Srbiji kuca za nas", naveo je.
Dodao je da snagu crpimo iz zajedničkog porekla, srodnosti, duhovnosti i vere i zahvaljuje Srpskoj pravoslavnoj crkvi na tome što je, kako kaže, svih ovih godina bila oslonac i temelj opstanka srpskog naroda u svim vremenima.

Zašto je važan 15. septembar

Navodeći da aktuelni geopolitički izazovi i ogromni pritisci kojim su izložena politička rukovodstva našeg naroda sa obe strane Drine predstavljaju veliki izazov sa kojim se suočavamo, Višković kaže da će Republika Srpska kako i u svakom drugom izazovu, svoje stavove usaglašavati sa Srbijom i njenim rukovodstvom.
"Politički predstavnici srpskog naroda sa obe strane Drine moraju imati zajednički i jedinstven stav o svakom krupnom pitanju od interesa za srpski narod", istakao je Višković naglašavajući da je i u formalnom smislu, Srbija čuvar Republike Srpske kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Ukazao je i na to da Republika Srpska i Srbija intenzivno razvijaju više velikih zajedničkih projekata koji će, kako ocenjuje, u decenijama pred nama služiti srpskom narodu sa obe strane Drine.
U tom smislu, posebno je naglasio povezivanje savremenim auto-putem, navodeći da će 15. septembra otvoriti radove na deonici auto-puta od Bijeljine do Rače.
"Tamo gde smo se u ratu borili za koridor, sada u miru gradimo novu, savremenu vezu između naša dva najveća grada - Banje Luke i Beograda", istakao je Višković.
Naveo je i da se već nekoliko meseci radi na gradilištu još jednog velikog zajedničkog projekta - izgradnji buduće hidroelektrane "Buk Bijela".
Izgradnju budućeg aerodroma u Trebinju, Višković je ocenio kao još jedan zajednički projekat Srbije i Srpske koji će biti od nacionalnog interesa.
Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović naveo je da ovom manifestacijom, kako kaže, inače nikad bolju saradnju Srpske i Srbije žele da učine još vidljivijom i "sadržajnijom u radosti zajedništva nas sa one i nas sa ove strane Drine".
Kazao je da su manifestaciju "Dani Srpske u Srbiji“ pokrenuli u želji da Srbiji i njenim građanima na jedinstven način predstave Republiku Srpsku kroz različite programe iz skoro svih krajeva Republike Srpske - kultura, nauka, prosveta, privreda, umetnost i tradicija.
"Ovom 10. - jubilarnom manifestacijom 'Dani Srpske u Srbiji' želimo da, pored osnovnog zadatka predstavljanja Republike Srpske Srbiji, damo svoj doprinos negovanju srpske sabornosti, očuvanju našeg jezika i pisma, vere i tradicionalnih vrednosti srpskog naroda - ljubav prema bližnjem, tolerantnost prema susedima, prepoznavanje srpskih nacionalnih interesa u kulturi i nauci, u privredi i politici", kazao je Cicović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala