- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Najveće povećanje u istoriji – Evropska centralna banka podigla referentnu kamatnu stopu

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaLogo Centralne evropske banke u Frankfurtu
Logo Centralne evropske banke u Frankfurtu - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
Pratite nas
Evropska centralna banka (ECB) podigla je tri ključne kamatne stope za tri četvrtine procenta (po 0,75 odsto), što je do sada najveće povećanje za devetnaest država evrozone.
ECB je saopštila da će tri glavne kamatne stope biti 0,75 odsto, 1,25 odsto i 1,5 odsto.
Upravni savet banke od 25 članova povećao je svoje ključne stope bez presedana, s obzirom da ECB obično pomera stope za četvrtinu poena (0,25 odsto) i nikada nije podigla svoju glavnu kamatnu stopu banaka za tri četvrtine poena od uvođenja evra 1999. godine, prenosi AP.
Predsednica ECB-a Kristin Lagard izjavila je da će ova institucija nastaviti da povećava kamatne stope u „narednih nekoliko sastanaka„ jer je „inflacija i dalje previsoka i verovatno će ostati iznad našeg cilja tokom dužeg perioda“. Lagardova je dodala da će cene energije ostati „izuzetno visoke“.
Govoreći o stanju evropske privrede, predsednica ECB rekla je da „nedavni podaci ukazuju na značajno usporavanje privrednog rasta u evrozoni, pri čemu se očekuje da će privreda stagnirati kasnije tokom godine i u prvom kvartalu 2023.“
Referentna vrednost ECB-a je sada 1,25 odsto za kreditiranje banaka, a kod FED-a od 2,25 odsto do 2,5 odsto nakon nekoliko velikih povećanja kamatnih stopa, uključujući dve od tri četvrtine poena.
Ključna stopa Banke Engleske je 1,75 odsto, a Banka Kanade je u sredu podigla svoju referentnu vrednost za tri četvrtine poena, na 3,25 odsto, navodi AP.
Veliko povećanje referentnih kamatnih stopa za cilj ima povećanje troškova zaduživanja potrošača, vlada i kompanija, što teoretski usporava potrošnju i investicije i usporava rast maloprodajnih cena smanjenjem potražnje.
Analitičari kažu da je cilj i da se ojača kredibilitet ECB-a nakon što je potcenila težinu i trajanje inflatornog talasa. Nakon što je u avgustu dostigla rekordnih 9,1 odsto, inflacija bi u evrozoni mogla da dostigne i dvocifrene vrednosti, kažu ekonomisti, a prenosi AP.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala