- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kanadska ministarka ukrajinskog porekla može doći na čelo NATO-a

© AP Photo / Czarek Sokolowski Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg se obraća sednici Parlamentarne skupštine NATO-a
 Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg se obraća sednici Parlamentarne skupštine NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
Pratite nas
Razmatra se mogućnost da se na mesto generalnog sekretara kandiduje potpredsednica vlade i ministarka finansija Kanade Hristi Friland koja je ukrajinskog porekla, tvrdi kanadska televizija SVS.

„Ima nekoliko visokokvalifikovanih žena koje bi mogle da budu dobri kandidati i postoje naznake da bi mogla žena da bude sledeći generalni sekretar“, navodi kanadska televizija reči visokog činovnika iz NATO-a.

Kako televizija ukazuje, izvori u sedištu Alijanse sugerišu da bi Frilandova mogla da bude kandidat na tu funkciju. Najmanje četiri izvora iz Brisela, Vašingtona i Otave tvrde da je ona u međunarodnim krugovima navedena kao mogući naslednik Stoltenberga.
Navodi se da su njeno znanje ruskog jezika i poznavanje karakteristika „rada Kremlja“ velika prednost.
Međutim, kako bi stupila na tu dužnost Friland i kanadski premijer Džastin Trjudo moraju aktivno da rade u diplomatskim krugovima, između ostalog i da učestvuju u zakulisnim radnjama, kao i u potrošnji političkog kapitala. Upravo se u Vašingtonu, Londonu, Parizu i Berlinu političari bave lobiranjem i „uvrtanjem ruku“, ukazuje kanadska televizija.
Za sada nije poznato da li je Friland zainteresovana za tu poziciju. Kada su je novinari pitali da li postoji mogućnost da bude izabrana za novog generalnog sekretara NATO-a, ona je odgovorila da već ima dva posla.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je trebalo da ode sa te pozicije 1. oktobra, ali su u martu lideri zemalja Alijanse doneli odluku da mu se produži mandat do 30. septembra 2023. godine.
List „Politiko“ je još 2021. godine saopštio da bi kandidati na mesto generalnog sekretara NATO-a mogle biti tri žene iz zemalja Istočne Evrope: bivše predsednice Hrvatske i Litvanije Kolinda Grabar-Kitarović i Dalja Gribauskajte, kao i bivša predsednica Estonije Kersti Kaljulaid.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Šef NATO: Kijev i Zapad očekuje teška zima – konflikt u Ukrajini je u kritičnoj fazi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala