- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina: SAD pretvaraju svemir u bojno polje

© Foto : Roskosmos / Oleg KotovStatelit u Zemljinoj orbiti
Statelit u Zemljinoj orbiti - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
Pratite nas
Zvanični Peking optužuje SAD za militarizaciju svemira, nakon što je Pentagon izdao novu direktivu u kojoj se kaže da se svemir smatra „prioritetnim domenom nacionalne vojne moći“.
Obraćajući se novinarima na brifingu u sredu, portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning, u osvrtu na najnoviju pentagonovu direktivu, naglasila je da SAD već duže vreme definišu svemir kao domen mogućih ratnih sukoba.
„(SAD) su uspostavile Komandu kosmičkih snaga, razvile su ofanzivno oružje i rasporedile ga u svemiru, sprovele su ofanzivne i odbrambene vojne vežbe i tehnološke testove i intenzivirale saradnju sa saveznicima“, rekla je Mao i dodala da je direktiva „povećala rizike od pogrešnih procena i sukoba“, prenosi RT.
Mao je optužila Vašington da „prezire“ rusko-kinesku inicijativu za kontrolu svemirskog naoružanja, kao i da pristup koji je zastupljen u američkoj direktivi „predstavlja ozbiljan izazov miru i bezbednosti u svemiru“ i da „u potpunosti razotkriva ambiciju SAD da poveća vojno jačanje i spremnost za rat... u svemiru“.
„SAD bi trebalo da uvaže zabrinutost međunarodne zajednice i odmah zaustave negativne poteze koji bi mogli da ugroze bezbednost svemira, preuzmu odgovornost i prestanu da ometaju pregovore o pravnim instrumentima za kontrolu naoružanja u svemiru“, zaključila je ona.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala