Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kancelarija za KiM o presudi Svetomiru Bačeviću: Skandalozna odluka suda u Prištini

© Sputnik / Ruslan KrivobokPriština
Priština - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
Pratite nas
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je presuda Svetomiru Bačeviću kojeg je Osnovni sud u Prištini osudio na pet godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina skandalozna odluka, dodajući da će, ukoliko međunarodna zajednica to dopusti, svaki Srbin koji se nađe na optuženičkoj klupi unapred biti osuđen.
"Kancelarije za Kosovo i Metohiju izražava ozbiljnu zabrinutost zbog današnje presude Osnovnog suda u Prištini kojom je Svetomir Bačević, iz Belog Polja kod Peći, osuđen na pet godina zatvora, za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Bačević je osuđen zbog navodnog kidnapovanja komšinice, iako je oštećena strana izjavila da Bačevića ne poznaje i da on nije osoba koja ju je odvela iz kuće", navodi se u saopštenju.
Kako je saopšteno, radi se o skandaloznoj odluci suda, jer krivica Bačevića nije dokazana.

"Ukoliko međunarodna zajednica dopusti ovakve presude, jasno je da će u tom slučaju, bilo ko od Srba koji se bude našao na optuženičkoj klupi za navodno i od strane svedoka negirano krivično delo, već unapred biti osuđen", poručuju iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Iz Kancelarije podsećaju da je samo pre nekoliko dana na osam meseci zatvora osuđen Nikola Nedeljković, mladić koji je želeo da sa svojim narodom na Kosovu obeleži Vidovdan i ponese srpsku zastavu.
"U svakom normalnom društvu to bi bio odraz patriotizma, ali u Kurtijevoj „demokratskoj“ nazovi državi, okarkterisano je kao krivično delo", dodaje se.
Kancelarija za Kosovo i Metohiju navodi da su sve presude izrečene pripadnicima srpskog naroda na Kosovu očigledno "refleks dnevnopolitičkih dešavanja na Kosovu i Metohiji i patološke mržnje prištinskih političara prema Srbima".
"Prištinsko pravosuđe nije se, po našem uverenju, pokazalo dovoljno nepristrasnim i kompetentnim da sudi i presuđuje. Kancelarija za Kosovo i Metohiju pružiće svu moguću podršku i pravnu pomoć Svetomiru Bačeviću, kao što smo i do sada u ovakvim i sličnim prilikama to činili, angažujući ugledne advokate odbrane, a ovim povodom obratićemo se i nadležnim međunarodnim organizacijama", saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, preneo je „Kosovo onlajn“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala