- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Hiljade demonstranata u Parizu: Narodni gnev ili „ruska propagandna izmišljotina“

© AP Photo / Christophe EnaProtesti u Parizu uoči drugog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj
Protesti u Parizu uoči drugog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
Pratite nas
Voditelj francuskog televizijskog kanala LCI Žilijen Arno bio je prinuđen da se izvinjava gledaocima zbog izjave da su antivladine demonstracije u Parizu prošle subote izmislili ruski mediji, kako bi „širili propagandu“, prenosi francuski list „Figaro“.
Kako prenosi list, u programu televizijskog kanala prikazana je reportaža iz ruskih medija o protestima u Parizu, uz komentar voditelja da tog dana u francuskoj prestonici nije bilo nikakvih demonstracija. Ispostavilo se, međutim, da su protesti zaista održani, ali da o njima nisu izveštavali francuski mediji.
Voditelj Žilijen Arno izvinio se na društvenim mrežama političaru Florijanu Filipou zbog izjave da su demonstracije koje je organizovao pokret „Patriote“ u Parizu prošle subote izmislili ruski mediji, prenosi „Figaro“.
List navodi da su demonstracije zaista održane, ali da nisu imale veliki odjek u francuskoj javnosti, jer mediji nisu izveštavali o njima. List dodaje da su kadrovi prikazani na televizijskom kanalu „Rusija 1“ istiniti.
List podseća da je posle studijske debate u programu „Pogled na svet“ o efikasnosti ekonomskih sankcija protiv Rusije i protivrečnih reakcija koje one izazivaju u evropskoj javnosti, voditelj Žilijen Arno optužio televizijski kanal „Rusija 1“ da manipuliše informacijama.
Voditelj je prikazao reportažu ruske televizije s kadrovima demonstracija na ulicama Pariza protiv politike francuskih vlasti koje, prema mišljenju učesnika protesta, nikako ne pomažu stanovništvu da izađe na kraj s posledicama ekonomske krize.
„Ovog vikenda nije bilo nikakvih demonstracija. Mi smo ovde objekat ruske propagande namenjene ruskom narodu“, rekao je Arno komentarišući video-snimak.
Ruski televizijski kanal je, međutim, objavio kadrove koje su snimili učesnici francuskog političkog pokreta „Patriote“ i objavili na svojim društvenim mrežama. Demonstracije pod nazivom „Susret otpora!“ zaista su održane u subotu, 3. septembra.
U telefonskom razgovoru Florijan Filipo, osnivač i predsednik pokreta „Patriote“, precizirao je da je saopštenje o protestima poslato ogromnom broju novinara, uključujući i saradnike televizijskog kanala LCI.
„Figaro“ navodi da demonstracije zaista nije najavila informativna agencija AFP, iako su one održane pod prozorima njenih kancelarija. Miting je prenosila televizija „Libertés“, koja redovno poziva Florijana Filipoa u goste, kao i kineski televizijski kanal NTD TV.
Demonstranti su na proteste izašli uz parole: „Ne normama, ne ratu, ne socijalnim kreditima“. Na plakatima koje su nosili učesnici protesta mogu se pročitati natpisi kao što su „Izaći iz NATO-a“ ili „Impičment“. Sudeći po snimljenim kadrovima, u protestima je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi, piše „Figaro“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala