- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Estonija, Letonija, Litvanija i Poljska zabranjuju Rusima ulazak od 19. septembra

© Sputnik / Sergeй Stepanov / Uđi u bazu fotografijaPešački prelaz na estonsko-ruskoj granici
Pešački prelaz na estonsko-ruskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
Pratite nas
Zabrana ulaska Rusima u Estoniju će stupiti na snagu od 19. septembra, istu odluku su donele i Litvanija, Letonija i Poljska, izjavio je ministar inostranih poslova Estonije Urmas Rejnsalu na pres konferenciji Vlade u Talinu.
„Odluka se tiče onih Rusa koji imaju vize izdate u Estoniji, kao i vize koje su izdate u drugim zemljama EU. Litvanija, Letonija i Poljska će takođe uvesti zabranu ulaska Rusima od tog datuma“, saopštio je on.
Rejnsalu je obratio pažnju građanima Rusije i pozvao ih da ne dolaze u Estoniju s šengenskim vizama.
„Ovde niste dobrodošli!“, podvukao je ministar inostranih poslova Estonije.
Ministri šefova diplomatija EU su 1. septembra na neformalnom sastanku u Pragu doneli odluku da obustave Sporazum o olakšicama za izdavanje viza između Rusije i EU, ali je izdavanje viza mnogo duže, složenije i skuplje. Dogovorili su se da Estonija i druge zemlje koje se graniče sa Rusijom mogu da ograniče ulazak Rusa na nacionalnom nivou.
Ranije je Ministarstvo inostranih poslova Letonije saopštilo da su Viljnus, Riga i Talin postigli sporazum o ograničenju ulaska Rusa preko granice između Rusije i Belorusije.
Kako su naveli u Ministarstvu, ova zabrana se neće odnositi na: diplomatske delegacije, vozače kamiona i na građane koji prelaze granicu zbog humanitarnih i porodičnih razloga.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je, govoreći o odgovoru na vizna ograničenja Evropske unije, izjavio da Rusija nikome neće dozvoliti da nameće odluke i da će delovati samo u svom interesu i da neće uvoditi vizna ograničenja.
Pasoš Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
RUSIJA
Rusima će biti teže da dobiju šengensku vizu: Kakva ograničenja uvodi EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala