- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Crnogorska opozicija dobila odgovor stranih ambasadora: Morate se dogovarati

© Sputnik / Boban NovovićSastanak predstavnika opozicije sa ambasadorima EU, SAD i Velike Britanije u Skupštini Crne Gore
Sastanak predstavnika opozicije sa ambasadorima EU, SAD i Velike Britanije u Skupštini Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
Pratite nas
Crnogorska opozicija dobila je odgovor od stranih ambasadora. Kako je rekla poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginje Vuksanović-Stanković posle sastanka sa ambasadorima SAD i država članica EU, saglasili su se da treba raditi na dijalogu.
Sastanku u Plavoj sali Skupštine Crne Gore prisustvovali su predstavnici DPS, SDP, Liberalne partije, Socijaldemokratske Crne Gore, Bošnjačke stranke, kao i poslanici Genci Nimanbegu i Mehmet Zenka ispred kluba albanskih poslanika. Oni su razgovarali sa šeficom Delegacije EU u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom, ambasadorkom Ujedinjenog kraljevstva Karen Medoks, ambasadorkom SAD Džudi Rajzing Rajnke, kao i ambasadorima država članica EU.
Draginja Vuksanović-Stanković (SDP) je nakon sastanka poručila da na stolu imamo više opcija, a jedno od rješenja su i vanredni izbori.
„Da bismo ušli u Evropsku uniju saglasili smo se da bi morali raditi na dijalogu kako bi izabrali članove Ustavnog suda i Sudskog savjeta“, kazala je Vuksanović-Stanković novinarima.
Ona je navela da se govorilo o ključnim vrijednostima kojima bi trebalo da se vodi crnogorsko društvo. Koji će koncept biti — tehnička ili politička vlada, a svakako smo opredjeljeni i za vanredne parlamentarne izbore, istakla je Vuksanović-Stanković, dodajući da ambasadori smatraju da oko toga treba mi da se dogovaramo.
Poslanika SD Boris Mugoša je kazao da će dati zajedničko saopštenje.
Podsjetio je da su u Crnoj Gori već dvije smijenjene vlade u prethodne dvije godine, te poručio da je ključ da politička stabilnost.
„Jer bez političke stabilnosti ne možemo da radimo sve one druge stvari koje su nam potrebne da bi ova država suštinski išla naprijed“, poručio je on.
Poslanik Bošnjačke stranke (BS) Suljo Mustafić je kazao da su na sastanku razgovarali o aktuelnim temama.
„Svjesni smo duboke krize u kojoj se nalazi naše društvo. Razgovaralo se o modelima prevazilaženja krize sa fokusom na dijalog političkih subjekata”, rekao je Mustafić.
Istakao je i da nijesu tražili da im ambasadori daju rješenja o modelima buduće vlade, već da su oni predlagali modele koje bi formirali proevropski subjekti. Upitan očekuje li da članovi Sudskog savjeta dobiju podršku na sljedećoj sjednici Skupštine, rekao je da smatra da u parlamentu ima 49 poslanika koji su svjesni toga da je potrebno izabrati članove Sudskog savjeta.
„Vjerujem da će na sljedećoj sjednici sva četiri kandidata dobiti podršku“, podvukao je Mustafić.
Veće za nacionalnu bezbednost - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
REGION
Abazović o novoj Vladi: Sve opcije na stolu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala