- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Alžir želi bliže povezivanje sa Rusijom

© AFP 2023 / Farouk BaticheZastava Alžira
Zastava Alžira - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
Pratite nas
Moskva i Alžir potpisali su niz sporazuma iz različitih oblasti tokom Istočnog ekonomskog foruma koji se održava u Vladivostoku, saopštio je Salah Edin Tiar, predsednik i osnivač nevladine organizacije Alžirski omladinski ambasadori.
On je na marginama foruma za RT rekao da Alžir nastoji da razvije trgovinu i poslovne veze sa Rusijom, uključujući i dalekoistočni deo države. Prema njegovim rečima, severnoafrička nacija takođe želi da sa Rusijom razvija startapove, IT sektor i tehnološke projekte. Ali to važi i za druge zemlje, kaže on.
„Došao sam u Vladivostok da proširim našu saradnju ne samo sa Rusijom, nego i sa drugim zemljama koje učestvuju na forumu“, rekao je Tiar pohvalivši Istočni ekonomski forum kao platformu koja pruža velike mogućnosti za saradnju među državama.
Alžir spada među prva tri glavna ruska trgovinska partnera u Africi. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je tokom posete Alžiru u maju da je trgovinska razmena između dve zemlje prošle godine dostigla tri milijarde dolara. Prema podacima ruskog ministarstva poljoprivrede, privredna saradnja udvostručila se 2021.
U julu je alžirski predsednik Abdelmadžid Tebune saopštio da je njegova zemlja zainteresovana da pristupi BRIKS-u, organizaciji koja za sada okuplja Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku.
Na ovogodišnjem samitu BRIKS-a, održanom u junu, format je proširen za trinaest zemalja, uključujući i Alžir. Predsednik Tebune bio je prvi govornik pozivajući na uspostavljanje „novog ekonomskog poretka u kome će vladati paritet i jednakost među zemljama“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala