- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

UN: Jedino demilitarizacija omogućava bezbednost Zaporoške nuklearke

© AP Photo / Seth WenigČlanovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku
Članovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
Pratite nas
Zamenica generalnog sekretara UN za politička pitanja Rozmari Di Karlo pozvala je na prekid svih borbenih dejstava na Zaporoškoj nuklearci i oko nje. Ona je dodala i da optužbe o „filtracionim logorima“ za Ukrajince pod upravom Rusije treba istražiti. Pored toga, najavila je i da će grupa UN za istragu zločina u Jelenovki ubrzo otputovati u Donbas.
Di Karlo je podsetila da je u jučerašnjem izveštaju misije IAEA o poseti nuklearki sadržana preporuka o daljoj deeskalaciji situacije na nuklearki, uključujući predlog o stvaranju zaštićene zone nuklearne bezbednosti i zaštite u Zaporožju radi bezbednosti osoblja i očuvanja fizičkog integriteta nuklearke.
Prema njenim rečima, „demilitarizacija je jedini odgovor koji omogućava bezbednost tog objekta“.
Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja ranije je nazvao neozbiljnim poziv na demilitarizaciju Zaporoške nuklearke. Istakao je da stanica nije militarizovana, da je tamo prisutno samo obezbeđenje.

Optužbe za „filtracione logore“

Di Karlo se, takođe, osvrnula na navodno postojanje „filtracionih logora“ za Ukrajince, kojima navodno upravlja Rusija.

„Stalne optužbe o prisilnom raseljavanju, deportaciji i takozvanim 'filtracionim logorima’ pod kontrolom Rusije i povezanih sa njom lokalnim vlastima, izazivaju neizmernu zabrinutost. Takve informacije moraju biti istražene u saradnji sa nadležnim organima“, istakla je DiKarlo na sednici Saveta bezbednosti UN.

Ranije su pojedini zapadni mediji, kao što su Vašington post“, Gardijan“ i Forčun“ objavili kako navodno u Marijupolju „odvode ljude prema spiskovima“, kako bi bili zatvoreni u radne logore, pa čak i likvidirani.
Ruska ambasada u Sjedinjenim Američkim Državama saopštila da je Rusija posvećena poštovanju normi međunarodnog prava, kao i da poštuje civilno stanovništvo i ne gađa civilnu infrastrukturu. Pored toga, ambasada je naglasila da Rusija „obnavlja javne objekte, koji su bili uništeni usled divljačkih dejstava kijevskog režima“.

UN šalju istražnu grupu u Jelenovku

Di Karlo je, takođe, saopštila da će grupa Ujedinjenih nacija za utvrđivanje činjenica o granatiranju Istražnog zatvora u Jelenovki otputovati u Donbas u narednim danima.
„U narednim danima u Jelenovku bi trebalo da otputuje misija za utvrđivanje činjenica u cilju istrage incidenta koji se dogodio 29. jula usled koga su poginula 53 ukrajinska vojnika. Između 75 do 130 njih je povređeno“, istakla je DiKarlo.
Ona je dodala da će šef misije Karlos Alberto dos Santos Kruz biti u pratnji iskusne grupe visokih zvaničnika i stručnjaka.

„Misiji mora biti omogućen nesmetan rad, kao i bezbedan, pouzdan i neometan pristup ljudima, mestima i dokazima“, naglasila je ona.

Ukrajinske snage su 29. jula granatirale zatvor u Jelenovki gde su većinom bili smešteni zarobljenici „Azova“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji), a tom prilikom su poginule 53 osobe, dok je 75 ranjeno. Na mestu napada pronađeni su delovi granate američkog sistema „Himars“.
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruski diplomata: IAEA zna ko granatira Zaporošku nuklearku, ali ne može da to kaže naglas
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala