- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Borelj samo melje, da je živeo u vreme Španskog građanskog rata podržao bi fašiste

© AP Photo / Olivier MatthysVisoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da smatra da je šef evropske diplomatije Žozep Borelj stručan da „samo melje" i da bi podržao i fašizam da je živeo u vreme Španskog građanskog rata.

„Da je živeo 30-tih godina prošlog veka u Španiji i da je čuo poznatu frazu: ‘iznad cele Španije nebo bez oblaka’. Kao što je poznato, to je bio signal za početak prevrata koji je izveo general Franko. On bi uzeo oružje u ruke i na čijoj bi bio strani: na strani demokratski izabrane levičarske vlade tog vremena ili na strani pučista? Po mom mišljenju, na strani pučista, jer on danas podržava upravo takve pučiste u Ukrajini… i tada bi sigurno bio na strani fašista. Eto ko je na strani fašista“, rekao je Putin na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku.

Komentarišući antiruske izjave Borelja, Putin je rekao da šef evropske diplomatije treba da pogleda stvarnosti u oči i izvede ispravne zaključke.
„Treba mu pružiti mogućnost da pogleda stvarnosti u oči … i ako ima trunku savesti, mora izvesti ispravne zaključke“, rekao je Putin.
Moskva je zatražila stenogram obraćanja šefa evropske diplomatije s jučerašnje konferencije u Pragu kako bi se utvrdilo da li je nazvao Rusiju „fašističkom“.
Naime, odgovarajući na pitanja evropskih poslanika, koji su od njega zahtevali „konkretne akcije protiv Rusije“, Borelj je prešao na maternji, španski jezik, objašnjavajući da će tako preciznije i brže odgovoriti na veći broj pitanja. Češka strana je bila zadužena za prevod na engleski jezik, a u prenosu se nije čulo šta govori Borelj, nego prevodilac.
Tokom sednice estonski parlamentarac je postavio pitanje koristeći formulaciju „fašistička Rusija“. Borelj je u odgovoru citirao pitanje, pominjući taj izraz. Međutim, prevodilac nije naglasila da je to bio citat, te je to predstavila kao izjavu Borelja. Prema zvaničnom prevodu na engleski, šef evropske diplomatije je rekao da „ne postoji konkretni plan kako pobediti fašističku Rusiju i njen fašistički režim“.
Putin je s tim u vezi rekao da Borelj samo „melje“ i da je pravi stručnjak za to.
On je dodao da je već ranije evropski zvaničnik pozivao da se „Rusija pobedi na bojnom polju“.

„Čudan diplomatski pristup. Da je on ministar odbrane neke zemlje, mogla bi se razumeti ta retorika, a za glavnog evropskog diplomatu to zvuči veoma čudno, ali Bog će mu suditi“, rekao je Putin.

Sergej Lavrov u Antaliji - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
RUSIJA
Ko je nazvao Rusiju „fašističkom“ državom: Lavrov traži stenogram
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala