- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Nestašica mleka u trgovinama širom BiH

CC0 / Pixabay / Mleko
Mleko - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
Pratite nas
U trgovinama širom Bosne i Hercegovine već se oseća značajna nestašica mleka, a uskoro bi se mogao dogoditi veliki rast cena, ali i prazni rafovi.
Prema saznanjima portala Kliks.ba proizvodnja mleka u BiH je značajno smanjena, prenosi Tanjug.
U prvih šest meseci ove godine je proizvedeno oko 12,5 miliona litara manje nego u istom periodu prošle godine. Od toga je oko 7,7 miliona litara u Federaciji BiH, a ostatak u Republici Srpskoj. Veliki problem je i nemogućnost uvoza mleka iz Evrope.
Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mlekara Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je za Kliks da mleka nema ni u Bosni i Hercegovini, ni u regionu, ni u Evropi.
„Opšta je nestašica mleka zato što mladi odlaze sa sela i nema ko da ga proizvodi. Pod dva, nenormalna suša u čitavoj Evropi dovela je do dispariteta cena mleka i ulaznih cena na farmi gde je cena mleka i sada maksimalno 80 feninga, što govori da se ne može proizvoditi“, kazao je on.
Usorac je istakao da su juče razgovarali u Mlijekoproduktu o ceni mleka gde su predočili da proizvodna cena mora biti minimalno 1,20 KM.
„Sada je cena litre mleka u trgovini 2,50 KM (3,2 odsto masti). Mi mislimo da proizvođačka cena mora ići s 0,80 KM na minimalno 1,20 KM da bi se spasio mlekarski sektor. I po toj ceni od 1,20 KM računamo da ćemo izgubiti 20-30 posto proizvođača“, objašnjava on.
On je upozorio da nema više uvoznog mleka, pa ni mesa.
„Sve je poskupelo, pa mora i mleko. Ne možemo čuvati mir na mleku, jer ako budemo to radili nestaće i ovo malo proizvođača što ima u BIH. U maloprodaji je cena 2,50 KM, a nama plaćaju 0,70 KM. To je tri puta veća cena“, rekao je Usorac.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala