Košarkaška lopta - Sputnik Srbija, 1920
Evrobasket 2022
Evropsko prvenstvo u košarci 2022. godine igra se u četiri države i pet gradova, a reprezentacija Srbije je jedan od vodećih kandidata za visok plasman. Sva dešavanja sa smotre najboljih košarkaških selekcija Starog kontinenta pratite uz Sputnjik sport.

Od bune slavnog pretka do zbega i poruke iz Zagreba – plemenita krv diskretnog heroja Srbije /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićMarko Jagodić Kuridža
Marko Jagodić Kuridža - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
Pratite nas
Pre devet godina je Marko Jagodić-Kuridža usred Zagreba rekao da je njegova reprezentativna opcija samo Srbija, navodeći da ne veruje da će ikada dobiti poziv u nacionalni tim. Ni njegov davni predak pop Petar Jagodić verovao mletačkoj vlasti kada je pokrenuo bunu. Ali, obojica su pobedili – za Srbiju!
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Čudan je put imao Marko Jagodić-Kuridža, kao dete je morao da pobegne iz Zadra, postojbine svoje porodice pod naletom hrvatske vojske i odrastao je u Požegi, nedaleko od Užica.
Osam godina pošto je nateran u izbeglištvo, Marko se vratio u Hrvatsku i postao prvi srpski igrač u zagrebačkoj Ciboni posle rata, ne libeći se da kaže čiji dres priželjkuje.
„Neobično mi je. Ja sam igrao u Srbiji, u Bosni, igram ovde sa hrvatskim papirima... Imam dvojno državljanstvo. Iskreno ne očekujem poziv reprezentacija, ali moja reprezentativna opcija je Srbija“, rekao je Marko hrvatskim novinarima.
Zadržao se tri godine u Ciboni, pre koje je nastupao za subotički Spartak, Novi Sad, Čapljinu i Borac iz Banjaluke, da bi se nakon Zagreba obreo u Češkoj, Belgiji i Sloveniji, pre nego što je 2019. doživeo krunu karijere potpisivanjem ugovora sa Crvenom zvezdom.
Dugi putevi do sreće kao da su upisani u Jagodićima, a istorija nas vraća u daleku 1704. godinu i Biovčino selo blizu Kistanja u okolini Knina gde je pop Petar Jagodić pokrenuo bunu protiv Mlečana.
Kao takav, od dobio je nadimak „neverni pop“, odnosno Kuridža, što je kasnije dodatno prezimenu Jagodić, tako da sada Marko sa ponosom nosi prezime drevne loze i nadimak slavnog pretka.
A slavan je po tome što nije želeo da dozvoli pokrštavanje pravoslavnog stanovništva, protivio se porezima i jedini način da se dođe do tih ciljeva bilo je - oružje.

Kuridžina buna

Buna je buknula u Bukovici i proširila se na Ravne Kotare. Osim Kuridže, među ustanicima su se isticali žegarski glavar Ilija Nanić i biogradski glavar Žabetić.
Iako je Kuridža pozivao i stanovništvo kninskog, drniškog, skradinskog i šibenskog kraja na ustanak, on se nije proširio istočno od Krke.
Pobunjenici su napadali skupljače decime, sve one koji se nisu priključili buni, a zabranili su i uvoz namirnica iz zadarskog zaleđa u grad. Od naroda su skupljali novac za potrebe bune.
Mletački generalni providur, Marin Zane, za vrijeme bune je boravio u Splitu. Zapovedio je svom zameniku, zadarskom kapetanu, da pod pretnjom najstrožih kazni pozove narod da odustane od nasilja i da svoje tegobe izloži vlasti.
Na taj je poziv 7.000 oružanih buntovnika pod vođstvom sedamdesetorice glavara došlo pred Zadar i pozvalo kotarskog pukovnika kneza Posedarskog i serdare Radasovića, Smiljanića i Spingarola na pregovore u Crno.
Nakon pregovora je Zane dobio izveštaj od serdara. Poslao je serdare nazad da zaprete pobunjenicima najstrožim kaznama.
Mletačka republika nije u Dalmaciji imala dovoljno oružane snage da uguši ustanak. Zbog toga je providur Zane postepeno pridobijao glavare, pozivajući ih na razgovore u Split, gde su dobijali razna obećanja.
Na kraju su ostali dosledni samo Kuridža, Nanić i Žabetić, koji su se sklonili u Liku.
Marin Zane je napustio upravu nad Dalmacijom 1705, a na njegovo mjesto je došao novi providur, Đustin da Riva. Njemu se iz progonstva obratio Kuridža sa molbom da sasluša izgnanike.
Sve vesti sa Evrobasketa pratite u našem specijalu.
Nakon što je primio svu trojicu i saslušao ih, vratili su se kući i nisu bili uznemiravani. Međutim, dolaskom novog providura, Vinćenca Vendramina, Kuridža je uhapšen 1708. i bačen u tamnicu narednih 40 godina.
Kuridžina buna je trajala pune dve godine, mletačka vlast je prevarom uspela da je slomi, a pop Jagodić je osuđen na 40 godina zatvora u mraku kazamata u Veneciji.
Na dan oslobađanja izveden je na svetlo posle čega je oslepeo, ali čak ni takvog Venecijanska vlast nije dozvolila da se on vrati u rodne Bilišane - nisu želeli da se Kuridža zapamti.
Od 1995. godine Kuridžino rodno selo Bilišani i Biovičino Selo gde je služio u Crkvi podignutoj 1524. godine potpuno su pusti. Narod je proteran. Najviše u Srbiju.
Tako je 1995. u Zapadnu Srbiju, u Požegu, u osmoj godini, došao i Marko Jagodić Kuridža. Prezime i nadimak ukazuju od kojih je. I kakav je.
Sa 35 godina zavredeo je da debituje za reprezentaciju Srbije na velikom takmičenju, selektor Svetislav Pešić je veliki poštovalac Markovih kvaliteta i jasno je da ga u ekipi vidi kao igrača zadatka, igrača koji će uraditi šta drugi neće, igrača koji stavlja ekipu u prvi plan.
Gost Miljanovog kornera na Sputnjiku, selektor Svetislav Pešić, govorio je i o ulozi Marka Jagodić-Kuridže.
Srećno Marko, davni predak pop Petar može biti ponosan, tamo gore!
Srbija i Turska - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2022
Evrobasket 2022
Evrobasket uz Sputnjik sport!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala