- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Logika specijalne operacije, sudbina žita i gasa: Putin odgovorio na neprijatna pitanja

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin učestvovao je na plenarnoj sednici VII Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku. Putin se u svom obraćanju dotakao aktuelnih međunarodnih pitanja, uključujući specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i izvoz žitarica iz crnomorskih luka.
Plenarna sednica bila je podeljena na dva dela: prvo je predsednik Rusije održao uvodni govor, a zatim su usledila pitanja. I nije bilo nikakvih zabranjenih tema.

Šta smo dobili, a šta izgubili nakon početka specijalne operacije u Ukrajini?

Ništa nismo izgubili i nećemo ništa izgubiti. Da, postoji polarizacija unutar zemlje, ali to će doneti dobre rezultate. Jer sve nepotrebno, štetno, što nas sprečava da idemo napred, biće odbačeno.
Sa stanovišta vojnih dejstava, mi ništa nismo započeli, već samo pokušavamo da završimo. Vojna dejstva započeli su 2014. nakon prevrata u Ukrajini oni koji su nastojali da suzbiju sopstveni narod, osam godina podvrgavajući ljude u Donbasu genocidu. Rusija je odlučila da odgovori recipročno, uradili smo to svesno, sva naša dejstva su usmerena na pomoć onima koji žive u Donbasu.

Kako teče prehrambeni sporazum?

Ovo što vidimo je još jedna drska obmana, jednostavno prevara! Bezobrazan i drzak odnos prema onima za koje je navodno sve urađeno. Razgovarao sam sa jednim evropskim liderom i pomenuo da su od 21 broda sa žitom samo 2 poslata u zemlje u razvoju. A sada već ima 80 brodova, a količina prehrambenih proizvoda za zemlje u razvoju se ne povećava. Kako su bili kolonijalisti, takvi su i ostali! Oni pre svega misle na svoju korist, kriju se iza interesa zemalja u razvoju, ali sve rade u svom interesu.
U ovim dokumentima o isporukama nije navedena količina hrane koja treba da ide u zemlje u razvoju. Sve je jednostavno rađeno pod izgovorom interesa najsiromašnijih država.

Zašto sporovi ne mogu da se reše mirom

Zato što se međunarodno pravo uvek krši. Mnogi sada govore da Rusija krši međunarodno pravo. Mislim da to apsolutno nije tačno. Ko je započeo rat u Iraku? Bez ikakvog odobrenja UN. Ko je uništio Jugoslaviju, ko je pokrenuo rat u centru Evrope, bombardujući Beograda? U Iraku su skroz razbili zemlju! Libiju su slomili – gde je tu međunarodno pravo?
Povelja UN govori o pravu nacija na samoopredeljenje. Sud za Kosovo odlučio je da deo zemlje, ako želi da se otcepi, ne može da pita centar. Ali iz nekog razloga to se ne odnosi na Donbas. Da li oni imaju pravo na samoopredeljenje? Imaju! To je potvrdio i sud. Imamo li pravo da priznajemo republike? Imamo! Ako smo priznali, možemo zaključiti sporazum o prijateljstvu. Mi smo zaključili i on je ratifikovan. Dužni smo da pomažemo u slučaju agresije, a ona postoji. Mi pomažemo. Da li to odgovara članu 51 Povelje UN (o pravu na samoodbranu)? Obavezni smo da pomognemo našim saveznicima. Mi to i radimo. To je jednostavan lanac u potpunoj saglasnosti sa međunarodnim pravom.

Da li je „Severni tok 2“ izgrađen uzalud

Mi ništa ne gradimo uzalud. „Severni tok 1“ je praktično zatvoren, a svi govore da Rusija koristi energetsko oružje. Još jedna glupost i besmislica! Isporučujemo onoliko koliko je našim partnerima potrebno. Zahtevi su upućeni – mi izvršavamo. Dajte nam turbinu, sutra ćemo uključiti „Severni tok 1“. Ne daju ništa! Oni su sami napravili svašta i sada ne znaju šta da rade. Sami su sebe doveli u sankcioni ćorsokak.
Nismo mi uveli sankcije „Severnom toku 2“. To su uradili oni pod pritiskom Amerikanaca. A zašto pritiskaju? Zato što i sami žele da prodaju – po previsokim cenama!

Šta raditi sa ograničenjem cena ugljovodonika?

Još jedna netržišna odluka. Sva administrativna ograničenja u oblasti svetske trgovine samo dovode do poskupljenja. Ono što se dešava na evropskim tržištima rezultat je rada Evropske komisije. Insistirali smo na dugoročnim ugovorima vezanim za cenu nafte i naftnih derivata. Govorili su nam – ne. Moramo se fokusirati na spot. Lično sam ubeđivao Brisel: nemojte to da radite. I oni koji proizvode i oni koji kupuju moraju biti sigurni u stabilnost. 100 i 300 dolara (za hiljadu kubnih metara) bili su visoke cene. Sada je cena odletela na više od 3.000 evra. Sada žele da ograniče cene administrativnim merama – ništa se u privredi ne može rešiti administrativnim putem.

Kakva su očekivanja od novog britanskog premijera?

U Velikoj Britaniji izbor šefa države je daleko od demokratskih principa. Premijer se bira iz pobedničke partije. Narod ne učestvuje u promeni vlasti, a vladajuće elite imaju svoje mehanizme. Njihova je stvar kako će graditi odnose sa nama. Naš posao je da branimo svoje interese.

Mrzni, mrzni vučji repu

Putin je objasnio i šta će Rusija uraditi kao odgovor na pokušaje da se ograniči cena ruskog gasa.
To neće dovesti ni do čega dobrog za one koji donose takvu odluku. Postoje ugovori o snabdevanju. Da li će biti donete neke političke odluke koje su u suprotnosti sa ugovorima? Jednostavno ih nećemo ispunjavati! Generalno, nećemo isporučivati ništa ako je to u suprotnosti sa našim interesima. Nećemo isporučivati ni gas, ni naftu, ni ugalj, ni lož ulje, ništa! Govorićemo: Mrzni, mrzni vučji repu.

Da li verujete izveštaju IAEA o Zaporoškoj nuklearki?

Da. IAEA je odgovorna organizacija. Pod pritiskom su zemalja u kojima rade. Ne mogu direktno da kažu da granatiranje dolazi sa ukrajinske teritorije. To je očigledno! Tamo su naši vojnici, šta, zar ćemo pucati po sebi? Glupost! Ukrajinska strana stvara pretnje, a zašto – ne shvatam. Da bi skrenuli pažnju na svoju situaciju?

Borelj nazvao ruski režim fašističkim

On samo melje. Veliki je stručnjak u ovoj oblasti. Da je živeo u Španiji 1930-ih i čuo u vremenskoj prognozi: „Iznad cele Španije je vedro nebo“ (to je bio signal za državni udar), da li bi uzeo oružje i na čijoj bi strani bio? Na strani pučistista Franka ili legitimne vlade? Po mom mišljenju, na strani pučista. Zato što je i dalje na njihovoj strani. Evropolitičar bi bio na strani fašista.

Koje vrednosti Rusija donosi Ukrajini?

Oni će vam sami objasniti. Idite u Donbas i pitajte ljude koji tamo žive – koje vrednosti tamo štite? Oni štite svoju domovinu! Svoj identitet, svoju istoriju i svoj narod!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala