- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Dugoročna vremenska prognoza: Šta srpski meteorolozi kažu o predstojećoj jeseni i zimi

© Sputnik / Lola Đorđević Zima u beogradu
 Zima u beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
Pratite nas
Leto za nama ostaće upamćeno po suši i velikom broju toplotnih talasa, a ono što trenutno najviše zabrinjava građane jeste da li će vreme ove jeseni i zime 2022/2023. biti surovo i dodatno pogoršati nadolazeću krizu i povećanje svakodnevnih i komunalnih troškova?
Iako je ekonomska prognoza na svetskom nivou loša, dobre vesti dolaze od meteorologa, bar što se Srbije tiče - prva dugoročna prognoza najavljuje topliju jesen i zima, sa manje padavina od uobičajenih.
Definitivno će dugotrajna suša i dalje praviti probleme u snabdevanju hranom i vodom, ali i u prevozu robe u Evropi zbog veoma niskih vodostaja reka. Ono što je zasijalo poput svetla na kraju tunela je sezonska prognoza vremena Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), u kojoj je najavljeno miholjsko leto u oktobru, topliji i prosečno vlažan novembar, blaži decembar, zatim umereni tek u trećoj dekadi januara 2023. godine, dok je u februaru mala verovatnoća za pojavu jakih mrazeva.
Kako na sajtu RHMZ objašnjavaju meteorolozi „sezonska prognoza se ažurira jednom mesečno i sadrži informacije o prognozi odstupanja srednje mesečne minimalne i maksimalne temperature vazduha, kao i srednje mesečne o količini padavina“.
Kada je septembar u pitanju RHMZ najavljuje topliji i prosečno vlažan mesec i nastavak kasnog leta u prvoj dekadi.

Oktobar – miholjsko leto

Srednja minimalna temperatura biće u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će biti viša za oko 0,2ºC u odnosu na višegodišnji prosek.
U Beogradu i okolini se očekuje vrednost oktobarske srednje minimalne temperature od oko 9,4ºC po Celzijusovoj skali. Srednja maksimalna biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima višim za oko 0.4ºC. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura biće oko 18.4ºC, dok će padavine biti ispod višegodišnjeg proseka, za 10 do 20 milimetara niže u odnosu na višegodišnji prosek.

Novembar – topliji i prosečno vlažan mesec

U novembru će srednja minimalna temperatura biti iznad višegodišnjeg proseka, u proseku viša za oko 0,7ºC.
U Beogradu i široj okolini očekuje se da srednje minimalne temperature budu oko 5,2ºC. Srednja maksimalna temperatura biće u proseku viša za oko 0,6ºC. Padavine će biti u granicama višegodišnjeg proseka, niže za oko 10 milimetara od prosečnih vrednosti.

Decembar – blag i prosečan

U decembru možemo očekivati da srednja minimalna temperatura bude iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima višim za oko 0,9ºC.
U Beogradu i okolini predviđa se vrednost od oko 1,3ºC. Srednja maksimalna temperatura biće iznad proseka, i viša za oko 1,0ºC. U Beogradu srednja maksimalna temperatura vazduha biće 7,5ºC. Padavine će u proseku biti za oko 5 milimetara niže u odnosu na višegodišnji prosek.

Januar – blag i prosečno vlažan mesec

Srednja minimalna temperatura vazduha na početku 2023. godine biće iznad višegodišnjeg proseka i biće viša za oko 0,9ºS.
U Beogradu i okolini očekuju se srednje minimalne temperature vazduha od oko 0,1ºC. Srednja maksimalna temperatura biće iznad proseka, viša za oko 0,9ºC. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura biće oko 5,8ºC. Padavine će biti u granicama višegodišnjeg proseka, za oko 5 milimetara niže.

Februar – blag i suvlji mesec

U februaru 2023. godine u Srbiji će srednja minimalna temperatura biti iznad višegodišnjeg proseka, i biće viša za oko 1,8ºC.
U Beogradu se očekuje da srednje minimalne temperature vazduha budu oko 1,8ºC. Srednja maksimalna temperatura biće iznad višegodišnjeg proseka, za oko jedan stepen. U Beogradu srednja maksimalna temperatura biće oko 8,6ºC. Padavine će biti ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka, za 5 do 10 milimetara niže.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala