- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Volodin: Svetu je dosta dvostrukih standarda SAD

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaVjačeslav Volodin, predsednik Državne dume Rusije
Vjačeslav Volodin, predsednik Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
Pratite nas
Svet je umoran od dvostrukih standarda Vašingtona i toga što Sjedinjene Američke Države nameću neravnopravne uslove u svim oblastima saradnje, izjavio je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin na osmom Parlamentarnom forumu BRIKS, održanom u onlajn režimu.
„Svet se umorio od dvostrukih standarda Amerike, od nametanja neravnopravnih i nepovoljnih uslova saradnje u svim oblastima: ekonomiji, naprednim tehnologijama, bezbednosti“, izjavio je Volodin.

Globalnom trgovinskom sistemu potrebna dedolarizacija

Pored toga, on je istakao da Rusija podržava povećanje udela nacionalnih valuta u finansijskim obračunima među zemljama BRIKS, a globalnom trgovinskom sistemu potrebna je dedolarizacija.
Prema njegovim rečima, to će doprineti ne samo demokratizaciji međunarodnog trgovinskog sistema i povećanju uloge zemalja u razvoju, već i održivosti.

Postupci SAD dovode u pitanje međunarodno pravo

Volodin je takođe pozvao parlamente članica organizacije da zajedno traže opšte pristupe rešavanju problema strateške stabilnosti u borbi protiv savremenih pretnji i izazova.
„Danas svi postaju svedoci razaranja međunarodnog pravnog sistema“, ocenio je parlamentarac.
On je zaključio da je primena nelegitimnih sankcija od strane Vašingtona, ignorisanje temeljnih principa nemešanja u unutrašnje stvari suverenih država, kao i odustajanje od sporazuma u bezbednosnoj sferi, dovode u sumnju opštepriznate norme međunarodnog prava, utvrđene Poveljom Ujedinjenih nacija.

„U svetu raste potražnja za formiranjem pravednije i demokratskije arhitekture međunarodnih odnosa, koja treba da bude zasnovana na politici nezavisnih država“, istakao je Volodin.

Osmi Parlamentarni forum BRIKS održava se danas u onlajn režimu. Ove godine predsedavajuća forumom je Kina. Sa ruske strane učestvuju predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin i predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko, kao i parlamentarci.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2022
RUSIJA
Putin: Ruska ekonomska strategija ista, BRIKS se sprema za stvaranje međunarodne rezervne valute
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala