- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ukrajina traži od NATO-a da joj obezbedi zimske uniforme

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPoljski vojnici na ceremoniji dočeka bataljona NATO-a pod rukovodstvom SAD u poljskom Ožišu
Poljski vojnici na ceremoniji dočeka bataljona NATO-a pod rukovodstvom SAD u poljskom Ožišu - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
Pratite nas
Kijev je zatražio od severnoatlantske alijanse da joj obezbedi stotine hiljada zimskih uniformi i druge opreme, piše nemački Šigl.
Članice NATO-a bore se da Ukrajinu snabdeju uniformama i drugom opremom za predstojeću zimu – prema pisanju nemačkog lista, ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov obratio se generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu krajem jula i pozvao alijansu da obezbedi šatore otporne na hladnoću, kao i zimske uniforme za čak 200 000 vojnika.
Nekoliko zemalja članica NATO od tada je pokušalo da pozitivno odgovori na zahtev Kijeva. Iz severnoatlantskog saveza Špiglu je stigla potvrda da je u kontaktu sa državama članicama po ovom pitanju, a prema izveštajima koje citira nemački list, do sada su SAD, Kanada, Švedska i Finska obećale isporuke koje bi trebalo da pokriju oko pedeset odsto zahtevanih količina, prenosi RT.
Oružje ukrajinske vojske - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2022
RUSIJA
Moskva: Na crnom tržištu već se pojavilo oružje koje Zapad šalje Kijevu
Međutim, vojni zvaničnici većine članica alijanse naglasili su da su zalihe opreme koje imaju rezervisane za potrebe njihovih armija. Stoga je savez navodno ponudio da im zameni opremu u vrednosti od 40 miliona dolara.
Nemačka navodno takođe planira da se pridruži ovim naporima, iako je ranije imala problema sa nabavkom opreme, navodi Špigl. Slanjem zimske odeće i opreme, Berlin bi mogao da da „značajan doprinos odbrani Ukrajine“, navela je nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht.
Sa druge strane, nemački vojni zvaničnici „kritični“ su prema ideji predaje opreme Ukrajini, dodaje Šipgl i podseća na izjavu same Lambrehtove da Nemačka dostiže „gornje granice“ kada je reč o snabdevanju Ukrajine oružjem i opremom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala