- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Suspenzija viznih olakšica za Rusiju verovatno od 12. septembra, turističke viza na poslednjem mestu

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBrisel
Brisel - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
Pratite nas
Odluka o suspenziji Sporazuma o viznim olakšicama između EU i Rusije mogla bi da stupi na snagu u ponedeljak, 12. septembra, saopštila je evropska komesarka za unutrašnja pitanja Ilva Johanson. Izdavanje turističkih viza ruskim državljanima više ne treba da spada u prioritetna pitanja, dodala je ona.

„Evropska komisija predlaže da se u potpunosti suspenduje Sporazum o viznim olakšicama između EU i Rusije… Nadam se da će Evropski savet brzo, već ove nedelje, potvrditi predlog tako da bi već u ponedeljak bio na snazi običan vizni režim prema Rusiji“, rekla je ona.

Očekuje se da ambasadori država-članica EU na sednici 7. septembra potvrde predloge EK, a oni će onda stupiti na snagu nakon objavljivanja u Službenom glasniku EU.
Prema njenim rečima, humanitarni razlozi treba da budu prioritet prilikom izdavanja šengen viza ruskim državljanima, a turističke tek na poslednjem mestu.
Komesar je dodala da će EK nakon odluke o suspenziji Sporazuma o viznim olakšicama objaviti i preporuke za rad konzularnih službi EU u novim uslovima.
„Prioritet treba dati pitanjima koja moraju da budu rešena brzo, na primer, to humanitarne vize. Izdavanje turističkih viza ne treba da bude prioritet“, navela je Johanson.
„Granice treba uvek da budu otvorene za one kojima je potrebna zaštita – novinare, disidente, studente, lica koja putuju iz porodičnih razloga… Ali, države-članice EU moraju da imaju mogućnost da odbiju vizu nekim kategorijama koje mogu da predstavljaju potencijalnu pretnju zajedničkoj politici, unutrašnjoj bezbednosti ili međunarodnim odnosima država EU“, navela je komesar.
Rusija je, kako je rekla, prinudila mnoge države EU da rade u uslovima ograničenih konzularnih mogućnosti.
Prema njenim rečima, Rusima je do sada izdato manje od milion šengen viza i države EU na nacionalnom nivou mogu da ih revidiraju.
Rusija će biti obaveštena da stupa na snagu suspenzija Sporazuma o viznim olakšicama 48 sati ranije, precizirali su Briselu.
Zastave EU i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2022
RUSIJA
Evropa diže ograde: Zašto je Brisel odlučio da ukine vizne olakšice za državljane Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala