- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruski diplomata: Moskva veruje u konkretizaciju ideje IAEA o zaštićena zoni na Zaporoškoj nuklearci

© Sputnik / Konstantin Mikhalchevsky  / Uđi u bazu fotografijaNuklearna elektrana Zaporožje
Nuklearna elektrana Zaporožje - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
Pratite nas
Moskva veruje da će generalni direktor IAEA Rafael Grosi konkretizovati svoju ideju o stvaranju zaštićene zone u Zaporoškoj nuklearci, nakon čega će biti jasno kako treba postupati, izjavio je za Sputnjik stalni predstavnik Rusije u međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.
Ranije danas je Međunarodna agencija za atomsku energiju, čiji su eksperti nedavno posetili Zaporošku nuklearnu elektranu, objavila izveštaj u kojem se poziva da se prekine sa granatiranjem nuklearke i da se uspostavi zaštićena zona oko objekta.
Prema njegovim rečima, na osnovu izveštaja, Grosija više od svega brine granatiranje stanice koje stvara pretnju od nuklearnog incidenta. Po ostalim pitanjima, njegove procene o rezultatima misije agencije na nuklearci najvećim delom su tehničkog karaktera.

„Grosi je zbog toga izneo ideju o stvaranju zaštićene zone eksploatacione i fizičke nuklearne bezbednosti na Zaporoškoj nuklearci. Međutim, direktor IAEA nije konkretizovao ovu ideju, rekao je samo da je spreman na konsultacije povodom toga. Treba pretpostaviti da će konkretizovati svoj pristup, pa će nadalje biti jasno kako treba postupati, uključujući i nas“, izjavio je Uljanov.

Prethodno je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov izjavio da je delegacija IAEA u izveštaju posle obilaska Zaporoške nuklearke zatvorila oči na to što je ukrajinska strana gađala objekat.
Rogov je još istakao da je bezbednosna zona oko Zaporoške nuklearke pod kontrolom i da terorističke pretnje dolaze samo od strane kijevske vlasti.
Podsetimo, misija IAEA, na čijem je čelu bi direktor Rafael Grosi, posetila je prošle nedelje Zaporošku nuklearku koja je pod kontrolom ruskih snaga od marta iako funkcionisanje objekta obezbeđuje ukrajinski operater. Šef delegacije „Rosatoma“ i radnici u Zaporoškoj nuklearki pokazali su im delove elektrane koji su oštećeni prilikom granatiranja ukrajinske vojske.
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Rusija: Kijev i Zapad hteli da infiltriraju novinare unutar misije IAEA uoči desanta na nuklearku
Nuklearna elektrana Zaporožje - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ukrajina priznala napade na Energodar u kome se nalazi Zaporoška nuklearka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala