- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin će naložiti MIP-u da prouči pitanje bezviznog režima za strane turiste

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin na zasedanju prezidijuma Državnog saveta za razvoj turističke industrije
Predsednik Rusije Vladimir Putin na zasedanju prezidijuma Državnog saveta za razvoj turističke industrije - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će naložiti Ministarstvu spoljnih poslova da razradi pitanje uspostavljanja bezviznog režima za strane turiste, ne oslanjajući se na princip reciprociteta. On je podržao ideju o proširenju prakse bezviznog putovanja za građane konkretnih zemalja, uključujući i one koji dolaze u okviru grupnih putovanja.
„Mi to već sad radimo. Mislim da to postoji za Sankt Peterburg. Brod za krstarenje dolazi bez viza, ljudi izlaze na obalu i provode neko vreme bez viza. Ova praksa se može proširiti. To će samo biti od koristi“, objasnio je predsednik na sednici predsedništva Državnog saveta za turizam.
Putin je takođe predložio da se razvija bilateralna saradnja sa drugim zemljama u vezi sa uspostavljanjem bezviznog režima.
Na sednici je predsedniku predloženo da da nalog da se razmotri mogućnost uvođenja elektronskih viza, uključujući i za turiste iz neprijateljskih zemalja.
„Ne bih predložio da se govori o konkretnim (zemljama sa kojima bi se mogao uspostaviti bezvizni režim). Nema potrebe da se bilo šta kome nameće. Samo treba govoriti o bilateralnoj saradnji“, ocenio je predsednik.
Kako je naveo, treba se konsultovati sa Ministarstvom spoljnih poslova o uspostavljanju bezviznog režima na bilateralnoj osnovi, kako bi se obezbedila uzajamna putovanja.
Putin je naveo da Rusija ne treba da se drži reciprociteta u pitanjima viznog režima sa drugim zemljama i da taj princip treba koristiti onda kada je od koristi.
„Što se tiče uspostavljanja bezviznog režima na bilateralnoj osnovi kako bi se osigurala uzajamna putovanja... – u principu, ne bih se u ovom slučaju držao reciprociteta. Znam da je opšti princip Ministarstva spoljnih poslova princip reciprociteta, ali ovde, kada je u pitanju osiguravanje naših interesa, treba sve ove principe da koristimo onda kada su od koristi. Ako nam to pravi smetnje, čemu takvi principi? Treba biti fleksibiliniji“, zaključio je predsednik.

O uvoznim carinama

Rusija nikada neće početi da proizvodi ništa svoje, ako se jednostavno ukinu carine na robu u svim industrijama, smatra Putin.
„Što se tiče pitanja privremenog smanjenja uvoznih carina na robu i opremu koja trenutno nema ruskih analoga, isto je u svim industrijama: ako se ukinu, mi ćemo uvoziti i nikada se ništa rusko neće pojaviti. Uveravam vas. Zato što će biti relativno kvalitetan i relativno jeftin, i naš proizvođač neće moći da osvoji svoje tržište. A sa druge strane, jasno je da kada nečeg jednostavno nema, nemoguće ga je kupiti na domaćem tržištu“, objasnio je on.
Zato su ovde „potrebna suptilna rešenja, povezana sa određenim vremenskim intervalom“, naglasio je predsednik.
„Recimo da je, od nekog vremena, na primer, bescarinsko, od nekog se carine uvode, počinju da rastu, da bi i naš proizvođač shvatio da ako uloži u proizvodnju, da će od nekog trenutka na domaćem tržištu da se pojave olakšice, a ne problemi... Treba voditi računa i ne samo ukinuti (carine), već pokazati perspektivu našim proizvođačima kako bi imali želju da proizvode ovde“, zaključio je Putin.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala