- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Njive u Srbiji sve skuplje, a ako je vlasnik susednog placa poznat, cene rastu vrtoglavo

CC0 / Pixabay / Put kroz polje
Put kroz polje - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
Pratite nas
Cene poljoprivrednog zemljišta u Srbiji i dalje rastu, a najskuplje su oranice u okolini Beograda, u Sremu i južnoj Bačkoj.
Kupci, izgleda, i ne pitaju za cenu, a o tome svedoči i vest koju prenosi „Blic biznis“. Naime, njiva u Pavlovcima kod Rume nedavno je prodata za skoro milion evra, a portal piše da je kupac domaća firma, a prodavac meštanin.
„Novi vlasnik pazario je zemljište veličine 5,66 hektara - za hektar je dao vrtoglavih 176.000 evra, a zemljište je odmah do placa i imanja Novaka Đokovića“, piše „Blic biznis“.
Kako god, ali samo u drugom kvartalu ove godine prometovano je njiva za čak 53,2 miliona evra. Visoke cene dostizale su njive u okolini Beograda, a posebnu pažnju nedavno su upravo privukli prodati hektari nadomak Pavlovaca, vojvođanskog sela sa šest đaka.
Mesna zajednica Pavlovci je jedno od najmanjih mesta u opštini Ruma, u kojoj živi svega 390 stanovnika. U naselju ima oko 175 domaćinstava, sa tri člana u proseku. Do Beograda je mesto udaljeno 69 kilometara, od Novog Sada 46 kilometara, od Rume oko sedam...
Pavlovci su poznati i po i Pavlovačkom jezeru, poznatijem pod nazivom Kudoš. Datira iz 1983. godine, i dužine je 400 metra. Na levoj strani jezera smešteno je nekoliko ugostiteljskih objekata, a Novakova vila ima izgrađen prilaz baš do obale Pavlovačkog jezera.
Za mnoge varošice po Srbiji, ali i ne samo po Srbiji, nikad se verovatno ne bi toliko ni čulo, da na njihovoj „teritoriji“ zemlju nisu kupile poznate ličnosti - sportisti, glumci, estradni umetnici... Poslednjih godina svedoci smo više primera koji govore da javne ličnosti sve češće grade ne samo vikendice, nego i domove za svakodnevni život po opštinama nadomak Beograda i Novog Sada.
Fruška Gora se tako pokazala kao najpopularnija, ali ništa manje u fokus nisu došle ni vojvođanske varošice u ravnici.
Tako se može reći i da potencijal Pavlovaca mnogima nije bio toliko poznat, sve dok Novak Đoković nije odlučio da baš u ovom mestu kupi plac i sagradi kuću. Nakon ovog njegovog poteza, mnogi su ovo vojvođansko selo upravo odabrali za svoju oazu.
I takve odluke napravile su od Pavlovaca mesto gde je danas gotovo nemoguće naći slobodan pedalj zemlje koji je u prodaji. U međuvremenu naravno povećana je i cena.
Bil Gejts - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2021
Mediji otkrivaju zašto je Bil Gejts postao najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u Americi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala