- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Doktor propast“ predviđa istorijski krah američke ekonomije

© AP Photo / TONY ASHBYAmerički ekonomista Nurijel Rubini koji je predvideo svetsku ekonomsku krizu 2008.
Američki ekonomista Nurijel Rubini koji je predvideo svetsku ekonomsku krizu 2008. - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
Pratite nas
Američka ekonomija mogla bi da potone u živo blato smanjenja proizvodnje, kao i rastućih inflacije i nezaposlenosti, upozorava poznati ekonomista Nuriel Rubini.
Ovo dramatično upozorenje Rubini je izrekao tokom vebinara „eToro“, u trenutku kada američko Ministarstvo finansija (Federalne rezerve-FED) vodi bitku kako bi obuzdalo rastuću inflaciju, prenosi RT.
On je istakao da će FED možda morati da udvostruči kamatne stope na pet odsto kako bi obuzdao inflaciju; međutim, takvo povećanje moglo bi da uguši ekonomski rast i poveća nezaposlenost. Štaviše, prema njegovim rečima, povećanje kamatne stope moglo bi da izazove dužničku krizu.
Rubini za Sputnjik: Nema recesije u 2020. godini - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2019
Jedini svetski ekonomista koji je predvideo globalnu krizu otkriva za Sputnjik šta nas čeka
Poznati ekonomista upozorio je da bi potezi obuzdavanja inflacije mogli da ugroze privredu i izazovu krah vrednosti akcija, obveznica, nekretnina, privatnog kapitala i druge imovine. Sa druge strane, ako bi se odustalo od borbe protiv inflacije, poskupljenja bi mogla da se otmu kontroli.
Uporna inflacija i pandemija koronavirusa mogle bi da nateraju FED da odvede američku ekonomiju u još dublju recesiju od one koju je izbegla, smatra Rubini.
„Brinem se zbog stagflatorne dužničke krize, jer imate najgore iz sedamdesetih godina u smislu šokova u snabdevanju i najgore od globalne finansijske krize zbog prevelikog duga. Ta kombinacija je opasna“, naglasio je on.
„Ako ste iza krive, recesija će na kraju biti ozbiljna, gubitak poslova i prihoda biće ozbiljniji“, objasnio je ekonomista misleći na povećanje kamatnih stopa u odnosu na inflaciju.
„Morate biti ispred krive“, zaključio je on.
Nuriel Rubini postao je poznat po predviđanju globalne ekonomske krize 2008, a na Volstritu je stekao nadimak „Doktor propast“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala