- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zašto je Poljska baš sad odlučila da traži odštetu od Nemačke za Drugi svetski rat

© Sputnik / Anatoliй Morozov / Uđi u bazu fotografijaVojnici poljske i sovjetske armije u oslobođenoj Varšavi. Drugi svetski rat
Vojnici poljske i sovjetske armije u oslobođenoj Varšavi. Drugi svetski rat - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2022
Pratite nas
Varšava je zatražila od Berlina reparacije za štetu nanetu tokom Drugog svetskog rata, uz procenu da je reč o 1,3 biliona dolara. Po oceni ruskih eksperata, jedan od razloga za novu inicijativu je što se Poljska suočava s ekonomskom krizom, ali i sve bliži izbori, pa je tema ratne odštete način za mobilisanje nacionalistički nastrojenih birača.
Jaroslav Kačinjski, lider vladajuće poljske partije Pravo i pravda, izjavio je da Nemačka nikad nije odgovarala za svoje zločine protiv Poljske. On je procenio štetu na 6,2 biliona zlota (1,3 biliona dolara), ističući da je ta prezentovana suma obračunata najkonezrvativnijom metodom i da „može biti uvećana“

Pokušaj da se zarade poeni pred izbore

Kako kaže za Sputnjik Jurij Zverev sa Baltičkog federalnog univerziteta „Imanuel Kant“, cilj partije Kačinjskog je da blagovremeno zaradi što više poena pred parlamentarne izbore u Poljskoj koji će biti održani sledeće godine. „Ova zemlja je pretrpela ogromne gubitke tokom rata. Mnogi Poljaci ne vole Nemce. Uskoro će biti izbori u Poljskoj. Po svemu sudeći, na taj način, ove desničarske stranke žele da mobilišu nacionalistički nastrojeno biračko telo“, objašnjava sagovornik.
Zverev dodaje da su se mnoge zemlje Evropske unije suočile sa ekonomskom krizom zbog sankcija koje su uvele Rusiji, uključujući i Poljsku. „Gas je u velikoj meri dolazio iz Rusije. Poljska je od njega odustala, računajući na norveški. Poljaci trenutno imaju puno troškova: oni osetno povećavaju kupovinu tenkova i samohodnih topova kako u Sjedinjenim Američkim Državama, tako i u Južnoj Koreji. Ovaj novac od Nemačke bi i te kako dobro došao Poljskoj u doba krize“, konstatuje stručnjak.

Poljacima svi nešto dužni

Prema rečima ruskog politikologa Aleksandra Nosoviča, Poljacima su svi dužni. „Jaroslav Kačinjski i njegova partija „Pravo i pravda“ nisu zaboravili štetu koju im je nanela Nemačka. Ni Poljska to nije zaboravila. Ova partija smatra da su Poljacima svi nešto dužni. Na osnovu toga, imaju pretenzije kako prema Nemačkoj i Rusiji, tako i Ukrajini “, objašnjava stručnjak, dodajući da su istorijske pretenzije susedima Poljske i na Zapadu, i na Istoku sastavni deo poljskog konzervatizma.
Zverev napominje da je Poljska davno odbila reparaciju. „Nemačka je nanela ogromnu štetu Poljskoj i drugim zemljama na koje je izvršila agresiju. Ovo je bilo veoma davno. Mnogi ratni zločinci su kažnjeni. Koliko se sećam, poljski Sejm je negde 1953.godine odbio odštetu. Odnosno, oni su nešto zvanično odbili, a sada ponovo zahtevaju. To se tako ne radi u međunarodnim odnosima“, objašnjava sagovornik.
Na pitanje da li će Nemačka platiti Poljskoj za štetu koju je nanela tokom Drugog svetskog rata, Nosovič kaže da ove zahteve nije moguće ispuniti. „Nemačka smatra da je ova tema zatvorena. Davno je platila odštetu Poljskoj i izvinila se svim istočnim državama koje su tokom Drugog svetskog rata bile pod nacističkom okupacijom“, podseća sagovornik.
Da Varšava nema nikakvih pravnih osnova da od Berlina traži reparacije smatra i predsednik Ruske asocijacije međunarodnog prava Anatolij Kapustin, koji ističe da je to pitanje davno rešeno u međunarodno-pravnoj proceduri.
„Ako Poljaci žele da nešto dobiju od Nemačke, to se može samo kroz nove pregovore i utvrđivanje granica tih reparacija. Mislim da Nemačka to neće prihvatiti budući da Poljska nema nekih specijalnih pravnih argumenata“, rekao je on za list „Izvestija“.
Inače, nova procena ratne odštete koju je izneo Kačinjski znatno je veća od odštete od 850 milijardi dolara koju je 2019. godine izneo jedan od poslanika vladajuće partije. Partija Pravo i pravda je u nekoliko navrata od kako je došla na vlast 2015.godine pominjala da će tražiti odštetu od Nemačke, ali Poljska dosad nije zvanično uputila takav zahtev.
Portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova izjavio je da stav Berlina u vezi sa odštetom Poljskoj ostaje nepromenjen. Prema njegovim rečima, Poljska je davne, 1953.godine odbila odštetu i više puta potvrdila odbijanje. On je dodao da Nemačka i dalje snosi političku i moralnu odgovornost za Drugi svetski rat.
Treba napomenuti da se u Poljskoj pre nekoliko godina ponovo pokrenulo pitanje da Nemačka treba da plati republici za štetu koju je nanela tokom Drugog svetskog. Formirana je čak i posebna parlamentarna komisija za utvrđivanje tog iznosa. Nemačka vlada je više puta izjavljivala da ne namerava da bilo šta plati Poljskoj, a u Berlinu veruju da su već platili prilično velike reparacije.
Podsetimo, oko šest miliona Poljaka, od čega tri miliona jevrejskog porekla, ubijeno je tokom Drugog svetskog rata, a Varšava je sravnjena sa zemljom tokom ustanka 1944. godine kada je ubijeno 200.000 civila.
„Pucnji u Marseju“ - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
KULTURA
„Pucnji u Marseju“: Pravi motivi ubistva kralja Aleksandra i početka Drugog svetskog rata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala