- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Tri broda sa poljoprivrednim proizvodima isplovila iz Ukrajine

© AP Photo / David GoldmanTeretni brod sa žitaricama u luci u Odesi
Teretni brod sa žitaricama u luci u Odesi - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2022
Pratite nas
Tri broda sa poljoprivrednim proizvodima su isplovila iz ukrajinskih luka, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske.
Prema podacima sajta „Marin trafik“ koji prati kretanje brodova, brod „Maj Meri“ sa 30.000 tona kukuruza je isplovio iz luke Černomorsk u Egipat, brod „Golden jara“ vozi 13.500 tona žita iz luke Južni u turski grad Mersin, a brod „Baron“ je krenuo iz Odese prema Turskoj sa 5.750 tona kukuruza.
Izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine se odvija humanitarnim koridorom, a kontrolišu ga predstavnici Zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu, koji pregleda svaki brod pre njegovog ulaska u Bosfor. Iste mere se primenjuju i na teretne brodove koji idu u Ukrajinu.
Realizacija prehrambenog sporazuma je počela 1. avgusta i iz Ukrajine je izvezeno oko dva miliona tona poljoprivrednih proizvoda.
Izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka odvija se u okviru prehrambenog sporazuma koji su 22. jula potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN.
Paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.
Žetva pšenice  - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2022
RUSIJA
Rusija spremna da isporuči 30 miliona tona žita u drugoj polovini godine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala