Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Pismo bez krčmara: Zlonamerna tumačenja deo su zapadnog političkog folklora

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaOlaf Šolc i Emanuel Makron u Briselu
Olaf Šolc i Emanuel Makron u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2022
Pratite nas
Ako Francuska i Nemačka očekuju da će Srbija upasti u spremljenu zamku i proces normalizacije odnosa sa Prištinom pretvoriti u priznanje- onda je to račun bez krčmara. Zlonamerne insinuacije i tumačenja uobičajen su zapadni politički folklor. Kombinacije mogu da prave, ali bez nas.
Ovako cinične zahteve Emanuela Makrona i Olafa Šolca, upakovane u nekoliko redova pisma upućenog na adresu predsednika Srbije, komentariše narodni poslanik Milovan Drecun.
Budući da je, kako stoji u pismo, trenutak od presudnog značaja za bezbednost na evropskom kontinentu, a kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost, od predsednika Srbije očekuje se spremnost na teške odluke koje, sledi objašnjenje, podrazumevaju punu normalizaciju odnosa tzv. Kosova i Srbije.

Zvuči kao ultimatum, ali oni nemaju realnu moć

Ni Pariz ni Berlin ni Vašington ne mogu da nateraju Beograd da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, čak ni da inspirišu srpske vlasti da uopšte razmišljaju na tu temu, kategoričan je Drecun. Iako zahtevi deluju kao brutalni ultimatum, naš sagovornik smatra da im ne treba davati veći značaj nego što realno imaju.

„Francuska i Nemačka kao članice EU imaju svoj stav po pitanju KiM koji je suprotan našem stavu i našem poimanju statusa naše južne pokrajine. Izvesno je da one ovim pismom pokušavaju da ostanu na sceni i izbegnu da budu skrajnute iz čitavog procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine jer je očigledno da EU preko Miroslava Lajčaka nema snagu autoriteta da se nametne kao vodeći činilac“.

Sledeća bi bila Republika Srpska

Pod obrazloženjem da nastoje da spreče prelivanje krize iz Ukrajine na Balkan, Pariz i Berlin, ukazuje Drecun, pokušavaju da reše svako po njima sporno pitanje, pa bi posle pisma vezanog za Kosovo verovatno usledilo ono vezano za Dejtonski mirovni sporazum, BiH i Republiku Srpsku.
© AP Photo / Visar KryeziuZastava RS
Zastava RS - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2022
Zastava RS

Neka prestanu sa zakulisnim radnjama

Istovremeno, ni Nemačka ni Francuska nisu ,kaže, iskoristile svoj uticaj koji imaju na Prištinu da je nateraju da krene putem racionalnog političkog ponašanja kako bi se izbegle krize i destabilizacije poput nekoliko situacija koje smo imali na Severu.
„Umesto što Srbiji sugerišu šta treba da uradi mislim da bi bilo bolje da ove zemlje, i neizostavno Velika Britanija, prestanu sa zakulisnim radnjama kojima se Priština ohrabruje na nepopustljivost i izazivanje destabilizacije, nasilja i incidenata“.

Kosovo je talac geopolitičke igre Zapada

O asimetričnim namerama najbolje govori pismo upućeno Aljbinu Kurtiju sa potpisima Makrona i Šolca koje se u važnim nijansama razlikuje od onog poslatot na adresu srpskog predsednika. Dok se od Srbije traži spremnost da donose tešku odluku i prizna tzv Kosovo, od Prištine se traži „da pokaže maksimalnu odlučnost i spremnost da donese tešku odluke koje vode ka napretku u dijalogu Kosova i Srbije koji vodi EU“ pri čemu se težina odluke ne odnosi na odustajanje od samoproglašene nezavisnosti.
© Telegram Sputnjik Srbija/Snimak sa ekranaRučna bomba američke proizvodnje otkrivena kod ukrajinskih snaga
Ručna bomba američke proizvodnje otkrivena kod ukrajinskih snaga - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2022
Ručna bomba američke proizvodnje otkrivena kod ukrajinskih snaga
„Ovim pismom jasno je da Zapad čitav problem KiM želi da stavi u geopolitički okvir sukoba Zapada i Rusije, i da zapravo to pitanje učini taocem njihovih geopolitičkih sučeljavanja sa Rusijom. To nama ne odgovara niti ćemo to da prihvatimo“.

Nije Putin slao jedinice na Sever

Priština, podseća Drecum od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, pokušava da realizuje svoje interese i pridobije što je moguće veću naklonost Zapada nekakvim tvrdnjama o tome da će Putin preko Srbije destabilizovati Kosovo.
© AP Photo / Visar KryeziuPripadnici ROSU na severu Kosova i Metohije
Pripadnici ROSU na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2022
Pripadnici ROSU na severu Kosova i Metohije

„Nije Putin poslao jedinice na Sever da pucaju u goloruki srpski narod već je to uradila Priština uz podršku zapadnih zemalja. Rusija pruža snažnu podršku poštovanju međunarodnog prava, Rezolucijama UN, Srbima u njihovoj odbrani teritorijalnog integriteta i srpskom narodu kako bi opstao na tom prostoru“.

Podrška ilegalnim formacijama

Dok se Rusija zalaže za mirno političko rešenje kosovskog problema, stvari na Zapadu stoje dramatično drugačije.
© AP Photo / Visar KryeziuVojska tzv. Kosova
Vojska tzv. Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2022
Vojska tzv. Kosova

„Vodeće zapadne države brutalno krše međunarodno pravo, Rezoluciju 1244, stvaraju ilegalnu formaciju na KiM koja sebe naziva vojskom, naoružavaju je i pripremaju za sukobe. Oni takođe sprovode zajedničke vojne vežbe na našoj teritoriji, pružaju podršku, što otvorenu što prikrivenu, jednostranim akcijama Prištine kojom ona destabilizuje situacije na Severu“, kaže Drecun.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala