- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Makron: Udeo gasa iz Rusije na evropskom tržištu pao na devet odsto

© AP Photo / Ludovic MarinPredsednik Francuske Emanuel Makron
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2022
Pratite nas
Udeo ruskog gasa na evropskom tržištu od početka godine smanjen je sa 50 na devet odsto, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron nakon sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.
Kako je primetio francuski lider na konferenciji za novinare u Parizu, početkom godine „25 odsto celokupne evropske energije dolazilo je od gasa, od čega je 50 odsto gasa iz Rusije“.
„Sada je taj udeo pao na devet odsto“, rekao je Makron.
On je istakao da se Evropa pripremila za scenario u kojem će zima biti hladna, a isporuke ruskog gasa obustavljene.
„Da bismo to uradili, moraćemo da smanjimo potrošnju električne energije za 10 odsto“, dodao je francuski predsednik.
Makron je dodao da će Francuska narednih nedelja završiti izgradnju neophodnih komunikacija za snabdevanje Nemačke gasom „kako bismo mogli da snabdevamo Nemačku gasom u slučaju da im zatreba takva solidarnost“.
Francuski predsednik je naveo da je Nemačkoj potreban gas, a Francuskoj struja i da će evropska solidarnost igrati veliku ulogu u osiguravanju energetske bezbednosti u Evropi ove zime.
Prema njegovim rečima, Francuska će podržati postavljanje gornje granice cene za ruski gas koji se isporučuje gasovodom.
„Ako Evropska komisija odluči da postavi gornju granicu cene za ruski gas koji se isporučuje preko gasovoda, Francuska će podržati ovu meru“, rekao je Makron.
Takođe je napomenuo da Francuska podržava zajedničku kupovinu gasa, što će Evropi omogućiti da kupuje plavo gorivo po nižoj ceni.
Određivanje gornje cene gasa u Evropskoj uniji razmatra se kao jedan od načina za obuzdavanje cena energije koje obaraju rekord za rekordom. Italija je još proletos pokrenula inicijativu za uvođenje gornje granice cene ruskog gasa. Premijer ove zemlje, Mario Dragi, rekao je krajem avgusta da će lideri EU na narednom sastanku Evropskog saveta u oktobru razgovarati o uvođenju plafona za cene gasa iz Rusije.
Kao odgovor na rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da su to veoma ozbiljna ograničenja, ali se Rusija za njih unapred pripremala. Sa svoje strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su strane kompanije koje odbijaju da posluju sa Rusijom to učinile pod ogromnim pritiskom, ali da će Rusija rešiti sve probleme sa ekonomijom koje joj Zapad stvara.
EU  Italija - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2022
SVET
Ministar ekonomije Italije: Troškovi za uvoz energenata udvostručiće se na 100 milijardi evra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala