- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Kako smanjiti potrošnju energije | Energija Sputnjika

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICTermoelektrana u Kostolcu
Termoelektrana u Kostolcu - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2022
Pratite nas
Predstojeća zima 2022/23. donosi najveću neizvesnost po pitanju hoće li biti dovoljno energenata za grejanje, ali i hoće li uopšte biti električne energije, prirodnog gasa pa i naftnih derivata za rad fabrika i normalan svakodnevni život i kod nas i u većini evropskih zemalja.
Zbog astronomskih cena energenata već su počele demonstracije u mnogim evropskim gradovima, u Napulju su onomad građani protestvovali spaljujući račune. I, dok neke zemlje, Francuska, na primer, najavljuju kazne za neracionlnu potrošnju energije u Srbiji se najavljuju povlastice za one potrošače koji uspeju a uštede u odnosu na prošlogodišnju potrošnju u istom periodu godine.
Čini se da je najveći strah među ljudima potncijalni manjak struje. Što, zapravo, ne čudi jer, električna energija je neraskidivi deo života čoveka u 21. veku.
Mada se neki čak i podsmevaju preporukama kako štedeti električnu energiju, pa zbijaju šale o tome da treba poklopiti šerpu u kojoj se kuva ručak, da bojler treba uključivati samo noću... realnost je da smo bahati u potrošnji ne smao struje već energije uopšte. Srbija, čini se, mnogo više od drugih evropskih zemalja, čemu je poprilično doprinelo i to što se u našoj zemlji socijalni mir još od 90-ih godina prošlog veka čuva jeftinim energentima – strujom i gasom, pre svega.
Ni privrednici u Srbiji ne mogu se baš pohvaliti energetskom efikasnošću. Uglavnom troše mnogo više energije po jedinici proizvoda u odnosu na kolege u drugim zemljama, što ih čini pravim rasipnicima energije. A to, osim što im umanjuje konkurentnost i poskupljuje proizvodnju loše je i po državu, koja sada na sve načine pokušava da obezbedi dovoljno energenata.
Država se poslednjih meseci mnogo ozbiljnije bavi energetikom nego ranije, pa je za očekivati da će ubuduće povesti mnogo više računa o tome kako da budemo manje rasipni. O tome šta nam je činiti, kako da budemo odgovorni, prema sebi pre svega, jer ako potrošenu energiju ne platimo kroz račun platićemo kroz poreze – jer država će iz budžeta pokrivati uvoz nedostajućih količina struje iz domaće proizvodnje – u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa stručnjakom za energetiku, Željkom Markovićem.
Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Energija Sputnjika, 5.9.2022.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala