- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Strani studenti imuni na antirusku histeriju, nastavljaju studije u Rusiji

© Sputnik / Maxim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada univerziteta "Lomonosov"
Zgrada univerziteta Lomonosov  - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2022
Pratite nas
Mnogi strani studenti odlučili su da nastave studije u Rusiji uprkos agresivnoj antiruskoj histeriji u svetu. Kako kaže za Sputnjik studentkinja iz Grčke Cigianidu Afrodita, nisu želeli da u ovim teškim trenucima napuste zemlju koja im je pružila sve: od besplatnog obrazovanja, prijatelja iz različitih zemalja, do pronalaska posla.
Prema rečima Afrodite, bez obzira što su ekonomske sankcije EU i SAD protiv Rusije izazvale probleme sa bankarskim karticama koje nisu radile, studenti su odlučili da ostanu u ovoj zemlji.
„U početku smo imali mnogo problema. Naše kartice uopšte nisu radile. Ostali smo bez novčanih sredstava, ali smo ubrzo našli rešenje. Nismo želeli da odemo iz Rusije koja nam je dala sve“, navodi sagovornica.

„Nisam nailazila na osude“

Kako kaže za Sputnjik studentkinja iz Pridnjestrovlja Viktorija Pagul, odluku da ostane i nastavi studije u Rusiji bez obzira na sprovođenje specijalne operacije na teritoriji Ukrajine, niko nije osudio.
„Nisam nailazila na osude. Mene nije ni strah ni sramota da kažem da nastavljam da studiram u ruskoj državi. Moji rođaci i prijatelji me podržavaju“, objašnjava sagovornica.
Slično mišljenje deli i Afrodita. Kako kaže, njena porodica, prijatelji i rođaci imaju samo reči hvale za ovu zemlju.
„Ne bojim se da kažem da studiram u Rusiji. Ponosim se što sam ostala i nastavila studije u ovoj zemlji. Krajem septembra u Rusiju dolazi i moja bliska prijateljica. Ona je jako želela ovde da upiše master studije“, kaže ona. Osim Afrodite i Viktorije, na osude nisu naišli ni studenti iz Sirije i Turske.
Prema rečima Serhata Uludže iz Istanbula, u Turskoj se prema njegovoj odluci da nastavi školovanje u Rusiji odnose sa razumevanjem.
„Ja veoma volim Rusiju. Niko mi nije ništa loše rekao. Imam ovde mnogo prijatelja“, kaže Serhat, dodajući da se u zemlji koju ne voli ne bi zadržao ni sekunde.
Navar Ali iz Sirije takođe kaže da su porodica i bližnji pozdravili njegovu odluku da studira u Rusiji.
„Svi moji prijatelji iz Sirije vole i poštuju rusku državu. Mi mnogo poštujemo ovu zemlju“, kaže on.

„Rusija je moj drugi dom“

Na pitanje da li je promenila mišljenje o Rusiji zbog sprovođenja specijalne operacije u Ukrajini, Viktorija kaže da to nije uticalo da promeni mišljenje o ovoj zemlji.
„Što se tiče Rusije, kako sam volela, tako i nastavljam da volim ovu državu. Meni se sviđa i ruski narod i ruska kultura. Rusija je moj drugi dom“, objašnjava sagovornica, dodajući da u Rusiji ima mnogo prijatelja iz Ukrajine.
„Bez obzira na situaciju u svetu, moji prijatelji iz Ukrajine nastavljaju da žive, rade i studiraju u Rusiji. Mi volimo Rusiju. Nadam se da ćemo ovde biti još mnogo godina“, ističe studentkinja.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov  - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Lavrov o ograničavanju viza za Ruse: Rusija neće odgovarati glupošću na glupost Evropske unije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala