Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šolc i Makron poslali pismo i u Prištinu: Od Kurtija traže isto što i od Vučića

© Foto : Youtube/Ihr Programm/PrintscreenEmanuel Makron i Olaf Šolc
Emanuel Makron i Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2022
Pratite nas
Predsednik Francuske Emanuel Makron i kancelar Nemačke Olaf Šolc uputili su zajedničko pismo premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju u kom su na njega apelovali da pokaže „maksimalnu odlučnost i spremnost“ da donosi teške odluke, koje vode ka napretku u dijalogu Beograda i Prištine pod okriljem EU, prenose prištinski mediji.
Reč je o identičnom pismu koje su dvojica državnika ranije danas poslali i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.
„Nedavne tenzije su pokazale da su konstruktivni koraci napred hitno potrebni, kako na praktičnom, tako i na političkom nivou. Stoga smo zadužili naše savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku, Jensa Pletnera i Emanuela Bona, da pruže direktnu podršku Miroslavu Lajčaku u njegovim zalaganjima. Predlažemo da naši savetnici, zajedno sa Lajčakom, posete Kosovo i Srbiju, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene napred“, naveli su Šolc i Makron.
Oni su naveli da su pismo uputili „u trenutku od presudnog značaja za bezbednost na evropskom kontinentu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana“.
„Uvereni smo da, u svetlu ruske agresije nad Ukrajinom, moramo da uložimo još snažnije napore, kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost i kako bi se rešili dugotrajni bilateralni i regionalni sporovi. Puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije je od suštinskog značaja za Zapadni Balkan“, napisali su nemački kancelar i francuski predsednik, preneo je Tanjug.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2022
SRBIJA
Zajedničko pismo Šolca i Makrona: Od Vučića traže „teške odluke“ o Kosovu i Metohiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala