- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Lider nemačke opozicije: Tokom zime moguć potpuni „blekaut“

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastava na zgradi Bundestaga u Berlinu
Zastava na zgradi Bundestaga u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2022
Pratite nas
Lider nemačkog Hrišćansko-demokratskog saveza Fridrih Merc upozorio je na mogućnost potpunog „blekauta“ u Nemačkoj tokom zime, u slučaju da zemlja ne produži rad tri preostale nuklearne elektrane.

„Postoji opasnost da će se potpuno preopteretiti energetski sistem tokom jeseni i zime i da neće biti dovoljno struje. U slučaju da vlada Nemačke nastavi da radi na isti način i da zbog ideoloških motiva nastavi da podržava napuštanje nuklearne energije, onda ćemo se početkom sledeće godine suočiti sa blekautom“, izjavio je lider najveće opozicione nemačke partije u intervjuu listu „Bild am zontag“.

On smatra da je najkasnije do avgusta trebalo da Nemačka naruči nove gorivne šipke za reaktore za najmanje tri nuklearne elektrane koje još uvek rade, a možda i za tri koje su isključene prošle godine. Merc tvrdi da bi se na taj način obezbedila električna energija za ukupno 20 miliona domaćinstava.
Energetska kriza u Evropskoj uniji je počela tokom jeseni 2021. godine i situacija se samo pogoršava. Nivo cena gasa i električne energije je u Evropi rekordan. Prema procenama evropskih energetskih kompanija, računi građana za struju u Evropi su početkom 2022. godine porasli od 2,5 do 6 puta u zavisnosti od države, regiona i nivoa potrošnje.
Nemačka vlada trenutno izučava na koji način može da produži eksploataciju tri poslednje nuklearne elektrane, međutim, protiv toga su „zeleni“.
Nemačka je odlučila da prekine da koristi nuklearnu energiju 2011. godine, što je bila reakcija na katastrofu koja se dogodila u japanskoj nuklearnoj elektrani „Fukušima“. Iz mreže su 1. januara 2022. godine bile isključene tri od šest nuklearnih elektrana u Nemačkoj. Na njenoj teritoriji ostaju tri nuklearne elektrane: u Bavarskoj, Baden-Virtembergu i Donjoj Saksoniji čije se gašenje planira do kraja 2022. godine.
Ranije je nemačka vlada saopštila da ostaje pri odluci o gašenju svih nuklearnih elektrana do kraja 2022. godine i prestanku korišćenja uglja do 2030. godine, te da to neće omesti energetsku bezbednost Nemačke, kao i da je cilj da najveća evropska ekonomija postane „klimatski neutralna“ do 2045. godine.
Nuklearna elektrana Gronde u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2022
EKONOMIJA
Nemačka gasi nuklearne reaktore usred energetske krize u Evropi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala