Košarkaška lopta - Sputnik Srbija, 1920
Evrobasket 2022
Evropsko prvenstvo u košarci 2022. godine igra se u četiri države i pet gradova, a reprezentacija Srbije je jedan od vodećih kandidata za visok plasman. Sva dešavanja sa smotre najboljih košarkaških selekcija Starog kontinenta pratite uz Sputnjik sport.

Tbilisi u transu – Gruzija posle drame i dva produžetka srušila Tursku

© Foto: FIBAGruzija - Turska, Evrobasket 2022
Gruzija - Turska, Evrobasket 2022 - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2022
Pratite nas
Košarkaška reprezentacija Gruzije ostvarila je važnu pobedu na domaćem terenu u Tbilisiju protiv selekcije Turske sa 88:83 posle čak dva produžetka.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Ovo je prvi trijumf za jednog od domaćina na Evrobasketu, koji igra bez svog najboljeg igrača Tornikea Šengelije, koji se povredio neposredno pred start šampionata.
Imali su domaći prednost u većem delu meča, ali je u finišu utakmice vladala potpuna neizvesnost. Posle zakucavanja Šenguna na 11 sekundi do kraja imali su Turci 68:66, ali u narednom napadu poentirao je Mamukelašvili, dok Osman kasnije nije uspeo da pogodi sa samo dve sekunde na satu – pa se otišlo u produžetak.
U prvom je Tadeus Mekfeden neverovatnom trojkom doneo prednost Gruziji, ali je do kraja Šengun uspeo da izjednači polovičnim učinkom sa penala. Mekfeden je imao još jednu priliku, ali iz veomna teške pozicije nije bio precizan u poslednjoj sekundi.
U drugom pordužetku – ponovo drama. Mamukelašvili je pogodio u poslednjem minutu za vođstvo 84:81, a onda je dosuđena i nesportska lična greška Džediju Osmanu, posle koje je zbog protesta izbačen i selektor Turske Ergin Ataman.
Sa penala Mekfeden otklanja pitanje pobednika i Gruzija slavi veliki trijumf.
Najzaslužniji za pobedu Gruzije bili su Aleksandar Mamukelašvili sa 20 poena i 12 skokova, Tadeus Mekfeden je ubacio 17, a Giorgij Šermadini i Rati Andronikašvili po 15 poena.
U turskom timu Alperen Šengun imao je 21 poen i 9 skokova, Sertač Šanli 15 poena i 9 skokova, a Džedi Osman 13 koševa.
Standings provided by SofaScore LiveScore
U poslednjem meču današnjeg programa Francuska je opravdala ulogu favorita protiv Mađarske iako je slavila tesno u napetom finišu sa 78:74.
Žabusel sa 17 i Gober sa 15 poena prevodili su Trikolore do trijumfa dok je na drugoj strani kod Mađara najbolji bio Hanga sa 18 koševa.
Standings provided by SofaScore LiveScore
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala