Košarkaška lopta - Sputnik Srbija, 1920
Evrobasket 2022
Evropsko prvenstvo u košarci 2022. godine igra se u četiri države i pet gradova, a reprezentacija Srbije je jedan od vodećih kandidata za visok plasman. Sva dešavanja sa smotre najboljih košarkaških selekcija Starog kontinenta pratite uz Sputnjik sport.

Miljenovićeva asistencija: Još samo Milutinov

© SputnikNenad Miljenović
Nenad Miljenović - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2022
Pratite nas
U toku Evropskog prvenstva u košarci mnoge oči biće uprte u Nikolu Jokića i Vasilija Micića, a kolumnista Sputnjika sporta upravo je njihov nekadašnji saigrač iz Mege i bivši košarkaš Partizana – Nenad Miljenović.
Slobodan dan na Evrobasketu, idealan za sređivanje prvih utisaka...
Da krenemo redom:
Grupa A mi deluje dosta slabije od grupe B, ne bih se iznenadio da sve te ekipe koje iz A grupe prođu dalje imaju mnogo problema u osmini finala. Španija nije imala nekog rivala u Bugarskoj, ta utakmica ništa konkretno ne pokazuje, videćemo ih protiv jačih rivala. Crna Gora je pokazala kvalitet, pobedila je Belgiju, namučila je Tursku, koja takođe nije izgledala nešto posebno.
Imali su problema Turci, muče se jer nemaju igrače na poziciji četiri. Pokušavaju to da zamaskiraju sa Osmanom na četvorci, ali im baš i ne ide.
Grupa B je izvanredna, sigurno najbolja na prvenstvu. Bosna se nametnula kao peta ozbiljna ekipa, zaista. Poseduju kvalitet da se suprotstave dobrim reprezentacijama, što su pokazali, postoji hijerarhija u timu.
Sve vesti sa Evrobasketa pratite u našem specijalu.
Slovenija - Litvanija je najbolja utakmica na prvenstvu do sada po kvalitetu i fizikalnosti. Litvancima nedostaje spolja neko osim Grigonisa ko može da donese poene, kao što je Dončić imao pomoć u Dragiću.
Litvanija je imala više izgubljenih lopti nego asistencija, a to znači da im fali kreacije u spoljnoj liniji. Igraju baš čvrsto i biće nezgodni u eliminacionoj fazi.
Francuzi muče isti problem kao i Litvanci, nedostaju im De Kolo i Batum. Ne može Furnije sam, nije neko ko može sam to da nosi kao što može Dončić. Može neko da se nametne u toku prvenstva, ali objektivno teško, oni su najtanji na spoljnim pozicijama.
Slovenci su odlični, sada se vidi koliko je Dragić nedostajao na Olimpijskim igrama, da dodatno rastereti Dončića. Kod Slovenije je zanimljiva jedna stvar: Dokle god im „ide“ jedan napad, oni ga „vrte“. Taj španski pik en rol recimo Litvanci u velikoj meri nisu mogli da odbrane.
Radi se o vrsti pik en rola koji se se igra sa trojicom igrača. Jedan bek je na lopti, centar dolazi u pik en rol, a onda drugi bek postavlja leđni blok tom centru. Takvu akciju Slovenija je igrala do iznemoglosti sa Dončićem, Prepeličem i Tobijem, u trouglu.
Nemačka izgleda dobro. Igraju često sa dvojicom visokih, da li je to Fojtman ili Timan koji mogu da šutnu spolja i rašire protivničku odbranu, a jasno je i da dosta zavise od Šrudera. Zavisi kakav mu je dan, zavisi od šuta. Može da im bude problem ako Šruder ne može da pogodi sa poludistance - u slučaju da se protivnik kocka i igra u „dropu“, odnosno ispod bloka protiv njegovog pik en rola.
U takvim situacijama se protivničkim bekovima „pušta“ šut.
Naša grupa...
Deluje da smo mi najbolja ekipa, da je Holandija najslabija, a od ove četiri preostale ekipe može svako svakoga da dobije.
Uspeo je selektor Svetislav Pešić da rasporedi minutažu našim igračima, da budemo sveži, turnir je dugačak. Pozitivno je što imamo dobar protok lopte, otvorene šuteve i što ne gubimo mnogo loptu, a imamo dosta asistencija.
Dajemo mnogo poena iz reketa.
Promene petorke... Uglavnom su Jokić i Vasa izlazili zajedno iz igre, pa su se menjale petorke, čak i probale neke stvari protiv Holandije. Vidi se da Nikola Milutinov jako nedostaje jer pravi razliku u drugoj petorci u odnosu na protivničke centre. On nam je velika prednost kada Jokić mora da odmori.
Možda i selektor ubuduće ne bude toliko izvodio Vasui Joku zajedno iz igre u isto vreme, već da ostane jedan na parketu, pa da onda i taj prelaz iz petorke u petorku bude malo „lakši“.
Finci su sledeći protivnik, Lauri Markanen je odličan igrač, samo je pitanje koliko će imati snage da igra na nivou ceo turnir, potrošnja mu je velika, ali on je i navikao u NBA da igra dan za danom. Odličan košarkaš.
Na kraju, grupa C.
Grčka – Hrvatska je bila dobra utakmica, vidi se da je loš reprezentativni period iza Hrvata, da su se skupili, napravili dobar tim. Žele da naprave rezultat i da su jako motivisani, zato i malo pod pritiskom.
Za Grčku će biti ključ da Janis Adetokumbo dobija pomoć od Tajlera Dorsija, Kostasa Papanikolaua, Kostasa Slukasa, Nika Kalatesa...
Janis će svakako da uradi svoje.
Biće jako nezgodni u nastavku turnira. Imaju kvalitet. Sigurno su jedan od glavnih favorita za najveći domet.
Do sledećeg javljanja...
Piše: Nenad MILJENOVIĆ
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala