- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

CERN razmatra gašenje Velikog hadronskog sudarača u slučaju manjka struje

LHC kolajder - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2022
Pratite nas
Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) priprema planove za isključivanje akceleratora čestica u periodima visoke potražnje za strujom, rekao je Serž Klode, čelnik odseka za upravljanje energijom u CERN-u.
CERN takođe razmatra kako da zaustavi Veliki hadronski sudarač, najveći akcelerator na svetu, ukoliko bude potrebe, rekao je Klode, prenosi „Vol strit džurnal“.
„Zabrinuti smo za stabilnost mreže, jer radimo sve što možemo da sprečimo isključenja struje u našem regionu“, dodao je Klode.
CERN, koji se nalazi na granici Švajcarske i Francuske, jedan je od najvećih potrošača struje u Francuskoj. Na vrhuncu potrošnje, CERN troši skoro 200 megavata struje, što je trećina energije koju koristi cela Ženeva.
Veliki hadronski sudarač trenutno radi na ispitivanju Higsovog bozona, koji je otkriven zahvaljujući tom akceleratoru 2012. godine. U tom sudaraču čestica trenutno se radi i na otkrivanju elemenata koji sačinjavaju tamnu materiju.
Cilj CERN-a je da Veliki hadronski sudarač bude operativan i da se izbegnu gašenja koja bi mogla da naprave probleme mašini vrednoj 4,4 milijarde dolara, rekao je Klode.
Veliki hadronski sudarač jedan je od osam akceleratora u kompleksu CERN-a na kojima naučnici rade, a u njemu su i dva usporivača čestica uz pomoć kojih se izučava antimaterija.
Kako je naveo Klode, CERN razgovara sa francuskim distributerima struje da svakog dana dobija obaveštenja u slučaju da mora da smanji potrošnju. Kako je dodao, CERN će, u slučaju potrebe, prvo gasiti druge akceleratore pre Velikog hadronskog sudarača, kako bi smanjio potrošnju struje za 25 odsto.
Gašenje Velikog hadronskog sudarača donelo bi još 25 odsto uštede, ali bi njegovo ponovno uključivanje trajalo nedeljama.
Zvaničnici CERN-a dostaviće do kraja meseca predstavnicima vlade plan za pauziranje eksperimenata.
Vetrenjače - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2022
EKONOMIJA
Izlaz je u vetrenjačama: Nemački kancelar najavio mere protiv krize
Evropska organizacija za nuklearno istraživanje, poznatiji kao CERN je najveći centar za istraživanje elementarnih čestica. - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Otkrivena misteriozna Iks-čestica: Pojavila se posle Velikog praska, različita od svega što postoji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala