- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Top pet poslova koji se traže ove jeseni

CC0 / Pixabay / zdravstvo
zdravstvo - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2022
Pratite nas
Tokom pandemije kovida 19 jasno se videlo kolika je potreba za zdravstvenim radnicima, a taj „trend“ se održao do danas. Posle zdravstvene krize došla je i opšta ekonomska kriza, ali se top lista zanimanja koja su najpopularnija na tržištu rada nije mnogo promenila.
Ovo je lista pet zanimanja koja su najtraženija u svetu.

Više medicinske sestre

Na prvom mestu najtraženijih zanimanja ove jeseni su više medicinske sestre. One imaju šire obrazovanje od medicinskih sestara sa srednjom školom, i mogu da obavljaju određene intervencije pod nadzorom doktora.
Uglavnom su angažovane za konsultacije i dijagnostiku pacijenata. Rade na različitim specijalizacijama zdravstvene zaštite, uključujući pedijatriju, psihijatriju i zdravlje žena. Moraju da završe značajnu kliničku obuku, kako bi bliže sarađivale s pacijentima.
Ova oblast je u poslednje vreme, inače,uznapredovala za čak 45 odsto - to je, naime, procena rasta potrebe za ovim zanimanjem, a godišnja medijalna plata u SAD je 116.670 dolara.

Statističari

Statističari rešavaju razne probleme koristeći podatke, matematiku i druge informacije da identifikuju niz rešenja i potrebni su brojnim firmama, nevezano za delatnost. Često rade za kompanije bilo kao zaposleni s punim radnim vremenom ili kao konsultanti, koristeći svoje analitičke veštine da razumeju pitanja u vezi s poslovanjem i odrede najbolji ishod.
Ova oblast je u poslednje vreme uznapredovala za 33 odsto - što je procena rasta potrebe za ovim zanimanjem.

Analitičari koji se bave istraživanjem tržišta

Takođe, postoji interesovanje za analitičare koji se bave istraživanjem tržišta, a koji su ključni deo tržišne strategije kompanije jer istražuju i pružaju uvide koji se mogu primeniti kada su u pitanju konkurenti, kupci i nova tržišta.
Analitičari za istraživanje tržišta takođe razvijaju nove načine prikupljanja podataka kako bi bolje razumeli šta kupci žele, šta konkurenti nude i gde bi novi proizvod ili usluga potencijalno mogli da se uklope. Njihov rad podrazumeva kombinaciju jakih matematičkih i analitičkih veština, uz kritičko razmišljanje i jasnu komunikaciju.
Ova oblast je u poslednje vreme uznapredovala za 22 odsto.

Stručnjaci za razvoj softvera

Takozvani softver diveloperi dominiraju i ove jeseni, kao stručnjaci koji kodiraju i kreiraju softver, aplikacije i ažuriraju postojeće interfejse, osiguravajući da sve radi bez problema. Rade „iza kulisa“, na dizajniranju i izgradnji programa koje ljudi svakodnevno koriste na svojim računarima i mobilnim uređajima.
Programeri softvera moraju da znaju programski jezik i da razumeju šta je korisnicima potrebno od određenog dela softvera, da bi stvorili koristan i efektivan proizvod.
Ova oblast je u poslednje vreme uznapredovala za 22 odsto.

Finansijski menadžeri

Finansijski menadžeri nadgledaju finansije kompanije, uključujući njihove profite i rashode. Pored praćenja novca koji ulazi i izlazi iz poslovanja, oni prave strategiju za veće finansijske odluke u cilju postizanja finansijskog blagostanja za kompaniju.
Zahvaljujući prirodi svog posla, treba da budu dobri u komunikaciji, planiranju i organizaciji, a ova oblast je u poslednje vreme uznapredovala za 17 odsto, piše „Telegraf biznis“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala