- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Severni tok“ ne može da nastavi sa radom, Ukrajina jedina ruta za isporuke gasa zapadnoj Evropi

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaKompresorske stanice na teritoriji Krasnodara
Kompresorske stanice na teritoriji Krasnodara - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2022
Pratite nas
Gasovod „Severni tok“, nakon trodnevne obustave zbog planskog tehničkog remonta, ne može da nastavi s radom, navodi se u saopštenju „Gasproma“ i operatera za transport gasa.
„Gasprom“ je saopštio i da nemačka kompanija „Simens“ u skladu sa postojećim ugovorom učestvuje u remontu agregata „Severnog toka“, uočava neispravnosti i spremna je da ih otkloni ali nema gde da izvede radove.
Istovremeno se navodi da se isporuke ruskog gasa preko Ukrajine očekuju na nivou prethodnih dana.
„Gasprom“ isporučuje gas u Evropu preko Ukrajine u obimu od 42,7 miliona kubika dnevno preko stanice „Sudža“. Od maja su isporuke na nivou od 40 do 42 miliona kubika. Ukrajinska strana je odbila zahtev „Gasproma“ za pumpanje gasa preko merne stanice „Sohranovka“.
Tranzitna linija preko Ukrajine ostaje jedina ruta za isporuke ruskog gasa u zemlje zapadne i centralne Evrope. Isporuke gasa „Turskim tokom“ i „Plavim tokom“ predviđene su za Tursku i zemlje južne i jugoistočne Evrope.
Ruska kompanija „Gasprom“ juče je saopštila da „Severni tok“, koji je ranije obustavio isporuke gasa od 31. avgusta do 2. septembra zbog planskog održavanja, ne može da nastavi sa radom zbog curenja ulja na jedinom agregatu koji je u funkciji „Trent 60“. Predstavnik nemačke kompanije „Simens enerdži“ rekao je Sputnjiku da ne smatraju da postoji tehnički razlog za obustavu rada gasovoda.
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2022
RUSIJA
„Gasprom“ u potpunosti obustavio isporuke gasa „Severnim tokom“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala