- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Razotkriveni detalji desanta Ukrajinaca na NE Zaporožje: Korišćeni brodovi iz neprijateljskih zemalja

© Sputnik / Konstantin Mikhalchevsky  / Uđi u bazu fotografijaNuklearna elektrana Zaporožje
Nuklearna elektrana Zaporožje - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2022
Pratite nas
Brodovi koji su ukrajinske snage koristili u petak uveče kako bi izveli desant na obalu i potom zauzeli nuklearnu elektranu Zaporožje bili su strane proizvodnje, izjavio je za Sputnjik borac sa nadimkom „Skif“ koji je učestvovao u odbrani nuklearke.
Kako je rekao, oko 20 brodova je doplovilo je na južnu obalu reke Dnjepar, a na svakom brodu moglo je da bude raspoređeno oko 15 boraca, dok prema informacijama kojima raspolažemo, ti brodovi su Kijevu dopremljeni iz „neprijateljskih zemalja“.
On je takođe rekao i da su se ukrajinski vojnici kretali bez svetala i veoma brzo.

„Želeli su brz napad, da brzinski zauzmu nuklearku. Sa druge strane reke delovala je artiljerija kako bi osigurala bezbedan desant i prilaz nuklearki. Artiljerija je gađala kako obalu, tako i samu nuklearku“, rekao je „Skif“.

On je takođe rekao i da je ukrajinska grupa diverzanata bila otkrivena obaveštajcima i da je ubrzo zatim njihova pozicija bila preneta komandi, koja je izdala naređenje da se podigne avijacija kako bi se likvidirao prvi red protivnika.
Precizirao je da su iz vazduha po ukrajinskim jedinicama delovali lovci Su-30 i jurišni helikopteri Ka-52.
„Razdaljina nije omogućavala da se koristi malokalibarsko naoružanje, upravo zato je i bila doneta odluka da se podigne avijacija“, dodao je on.
„Skif“ je takođe kazao i da je ukrajinska vojska veoma pažljivo pripremala ovaj napad kako bi zauzela nuklearku Zaporožje, ali se pokazalo da su ruske snage spremne na sve i da je elektrana bezbedna.
Podsetimo, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su snage Kijeva i 2. septembra pokušale da zauzmu Zaporošku nuklearku, bez obzira na prisustvo misije Međunarodne agencije za nuklearnu energiju.
Tada je saopšteno da je njihov pokušaj bio osujećen, a tom prilikom je ubijeno 47 pripadnika ukrajinskih snaga, među njima i 10 stranih plaćenika, dok je 23 diverzanata ranjeno.
Ka-52 u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Sprečen još jedan pokušaj Ukrajinaca da zauzmu Zaporošku nuklearku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala